2019-05-13 48 瀏覽
我呢個台式飲品達人梗係周圍去搵開咗嘅珍珠奶茶試啦!成日嚟旺角今日見到新開嘅鋪頭「渾喆」咁梗係要試吓啦!咁買咗呢個黑糖珍珠碳焙烏龍鮮奶茶仲有就係奶蓋士多啤梨🍓茉莉綠茶!咁首先講吓前邊果杯啦,佢個奶茶就真係冇乜甜味嘅,可能係主張健康咁就好適合少甜嘅人士啦,咁其實台式飲品都比較肥嘅。咁呢個真係少見嘅健康之選啦。如果提醒大家覺得唔夠味嘅就可以其實可以反而見返多啲糖。如果個烏龍茶個茶味可以再突出返少少咁會更加好。咁佢珍珠都好多😍都有咬口。都唔錯既個黑糖味。而士多啤梨個杯就好新鮮士多啤梨啦。成杯都係非常滿足。咁我最欣賞呢杯嘅飲品呢就係佢個奶蓋係做得非常之出色。👍點解呢?好多台式飲品店或者飲品店都會有奶蓋。但係其實都做得質素好參差,原因就係個奶蓋唔夠厚身同埋密度。呢個重點呢,影響成杯飲品嘅質感就會導致唔使一兩分鐘或者幾十秒嘅時間嗰個奶蓋就會溶晒跌晒落去杯飲品嘅。咁其實冇咗奶蓋既意義同埋層次。其實咁根本係飲唔到嘅。呢一度呢就絕對唔會喇,佢個奶佢非常之厚身同埋濃味!即使我擺咗成個幾兩個鐘佢都絲毫不動。飲落去原本質感非常之厚或濃味,而且擺咁耐亦都唔會用落去杯飲品到導致失去兩層嘅口感,同埋芝士奶蓋嘅意義👍!
黑糖珍珠碳焙烏龍鮮奶茶

奶蓋士多啤梨🍓茉莉綠茶

可以好好享受到芝士奶蓋嘅本質又可以飲到飲品嘅鮮味。兩個層次、兩個口感,最後又可以融為一體,咁先係出色。呢個就係芝士奶蓋嘅重點,應該要咁樣做先啱。而如果呢度個茉莉綠茶可以再突出番啲咁會比較好。
而飲品價錢略貴,如果可以再優惠啲就更加好啦!同埋我最欣賞佢有既優惠就係好支持環保!我成日都會自攜杯去飲。佢仲可以減兩蚊添!!!!不過可能佢減完嘅價錢都會比其他飲品略為貴。但係都非常之好起碼都盡左社會企業責任,盡咗每個人自己嘅本分。