2021-12-16
都係無聊隨手睇吓開飯有咩新舖……手機碌嚟碌去,就見呢間「合十」,見名以為素食,原來是一打卡cafe。入apm往Godiva 方向落左邊短電梯或樓梯,靠右就見港貿中心,繁忙時間唔想等𨋢可用玻璃正門左邊側邊行兩層就到。一出𨋢,裡面之侍應已急不及待「恭迎」,安排咗最入面帳篷般半室外嘅6人枱。但其實枱偏小偏窄,實則頂多坐3-4人,其餘凳俾人放袋唧。靠的是幾部座地冷氣機,如夏天坐此處可能有點熱。邊埋坐位邊心心眼,一排排垂吊落嚟啲燈飾未免太靚漏,身旁的兒童發出嘩嘩聲,大鄉里出城。因要等埋朋友,錯過咗晚6點前可嗌嘅餐,手機落單下揀咗 兒童餐A,該兒童旋即消滅茄汁意粉(不太酸、仲有啲蕃茄蓉),薯條(鹹淡度適中),炸雞(隔離位都聞到香味,炸得剛好又少脆漿)。我頗鍾意個燒牛肉紫洋蔥沙律,尤其喜歡入面燒新鮮菠蘿,啖啖有汁,燒牛肉夠牛味又唔靭,只係略嫌太少醬汁,例如啲醋落得太輕手,唔夠吊味。自家製茄汁香草腸意粉,汁底同兒童餐個意粉沒兩樣,但個切片香草腸就有啲奇味……有啲就太勁類似尤加利嘅香草味,趨向藥油味,但有啲又正常,如果呢啲香腸係自家製,估計係香草分佈唔平均所致。