2022-07-19
每次去親中環街市見到呢間嘢都想試,見到佢有Tea set,就揀咗呢度同朋友食生日飯每次食親呢啲港女Tea都一定有限時😟限個幾鐘都一定要食完。而今次係因為無端端同我哋講話夜晚有包場,所以16:30要走,又變咗得個半鐘食。但係其實我係早兩三個星期book位,都冇打電話同我講話有包場🥲又要失望了!可能因為所有客人都要1630就離開嘅關係,所以我星期六晏晝黎係冇乜人㗎🤨★*"`'*-.,_,.-*'`"*-.,_☆,.-*`'`*-.,_,.-*`'`*★-.,_,.-*嚟到都唔知原來今次個Tea set嘅主題係螢光夏日☀️🌻⛱🍉即刻好summer feel!⛱𝙵𝚕𝚞𝚘𝚛𝚎𝚜𝚌𝚎𝚗𝚝 𝚂𝚞𝚖𝚖𝚎𝚛𝚢 𝙰𝚏𝚝𝚎𝚛𝚗𝚘𝚘𝚗 𝚃𝚎𝚊 𝚂𝚎𝚝 $498/2一早知佢嘅presentation 係幾個木箱咁樣,不過上到枱見到就真係好”亞炸”😂😂同埋好唔Summer Feel😂另外,如果你比較鍾意食鹹點嘅話,呢款Tea Set就唔太啱你了,因為甜點較多🍮**鹹點**☀️鵝肝馬卡龍配無花果醬鵝肝好食 馬卡龍好食 但係兩樣擺埋一齊就好怪🤣上鹹下甜 好似唔係好夾🍍風乾火腿多士配菠蘿莎莎醬呢個係成個set最欣賞嘅一道小
**鹹點**
☀️鵝肝馬卡龍配無花果醬
🍍風乾火腿多士配菠蘿莎莎醬
呢個係成個set最欣賞嘅一道小食🤣脆卜卜嘅多士🍞充滿鹹香味嘅風乾火腿 配上酸酸地嘅菠蘿莎莎醬 都係第一次試咁樣嘅配搭 但係好夾🤣🤣因為我第一樣就係食咗呢個多士先 超級開胃🥰
🥐紅莓醬雞肉牛角包
🙃0分!淋晒嘅牛角包🥐乾爭爭嘅雞肉🥲唔知食緊乜 食咗一啖 放棄全個
🍯香煎帶子蜂蜜柚子醬
呢個都Ok🥰肥美帶子算係平衡返少少食咗難食牛角包嘅心情😂😂
●∞ ∞●∞ ∞●∞ ∞●
**甜點**
🍓士多啤梨拿破崙
我上面嗰pat莓cream真係搞唔掂🥲陣味超假 但係底下嘅拿破崙係OK 起碼仲係鬆脆,有層次嘅感覺。所以如果佢係原味拿破崙就好地地😂
💛柚子慕絲蛋糕
佢嘅柚子 似係檸檬味多啲🍋😂😂我就覺得太酸 但係朋友就覺得幾好食 不過個朱古力餅底就有啲遜色🍫太淋了
🥭芒果椰子奶凍
呢個我超鍾意!秒速KO!!簡直係呢個Tea Set嘅甜點排行榜第一位🤣🤣芒果醬🥭味香濃,但唔假又唔會太酸😍奶凍嘅椰子味🥥好香😳😳而且奶凍香滑 椰子味又冇完全蓋過奶味🥛
🍒車厘子朱古力撻
上層鮮艷嘅車厘子🍒係Mousse,酸酸甜甜Mousse味唔差 而底下朱古力撻嘅朱古力味係超濃郁!🍫朱古力Fans應該會喜歡💕而酸酸地嘅🍒Mousse係已經可以中和番少少朱古力嘅漏。不過其實個撻係可以再細少少😂因為堅漏。
🥧原味及提子英式鬆餅
太乾!太實了!我知Scone本身乾乾地 但佢真係太過乾🫠入面實的的 冇嗰種鬆化感覺🥹
Tea Set黎講佢唔算貴 但係下次我又要物色下一啲高質tea set先(●°u°●) 」