2023-12-22 28 瀏覽
#20231219 📝📍 阿爺八鮮鍋 @grandpa8383 旺角登打士街43H號登打士廣場3樓➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖#2個半小時河鮮海鮮雞煲樣樣齊火鍋放題 $398/位 🥢 #時令燉湯 💭 旺角一向都係約frd既中間點,無論住邊都應該遷就到,近排試左間樓上舖勁正🤗揀好晒野食就店員姐姐尼幫手著個火🔥有個壺咁好優雅,原來入面裝住左啲西洋菜湯,飲到啲金華火腿咪證明佢真係落重料,斟落個杯仔飲好高級🫖. 🥢 #泰式酸辣雞煲💭 仲有四川麻辣或者韓式芝士夾埋3隻味可以揀,見酸辣雞煲出面好似好少見就叫尼試下,果然有驚喜🤩佢唔係冬蔭功果隻辣,反而似咕嚕汁果隻甜甜地,啲雞煎香晒入晒味非常之好味😋.#任食生猛龍蝦 $108/位💭 店員姐姐推介呢個真係大癲😂有芝士同椒鹽揀,怕芝士會越食越漏所以揀左椒鹽🧀啲龍蝦炸到個表面酥脆,咬落又啖啖肉,蒜香味十足超級惹味🧄咁大個人第一次可以食龍蝦食到飽🦞真心癲!. 🥢 #藥膳火鍋湯底 💭 唔執輸咁塞左勁多龍蝦之後已經飽飽地,但仲未完,仲有個邊爐慢慢嘆😮‍💨係麻辣、海鮮同藥膳入面揀左個聽落清清地既,點知都係落足料既藥膳,見到有啲藥材係個湯即刻忍唔住飲返碗,感覺
#20231219 📝
🥢 #時令燉湯

🥢 #泰式酸辣雞煲

#任食生猛龍蝦 $108/位

🥢 #藥膳火鍋湯底
💭 唔執輸咁塞左勁多龍蝦之後已經飽飽地,但仲未完,仲有個邊爐慢慢嘆😮‍💨係麻辣、海鮮同藥膳入面揀左個聽落清清地既,點知都係落足料既藥膳,見到有啲藥材係個湯即刻忍唔住飲返碗,感覺養生左

🫧 #海鮮河鮮
💭 見menu佢啲河鮮同海鮮係多到分開兩堆寫,有蝦蜆呢啲基本野唔使講啦🦐連蟹同鮑魚都任嗌會唔會太crazy🦀啲海鮮仲新鮮到上枱果陣都仲郁緊,唔使驚因為任食就將貨就價,嚴重懷疑佢會唔會蝕本做唔住🤨

🫧 #阿爺自家製
💭 有兩樣野係呢度自家出品,第一樣係餃,試左芫荽餃,入面爆茜咁多🌿仲係好翠綠好香,除左芫荽味食落仲有陣陣酒香,薄皮餃無咁飽可以食多幾隻🥟第二樣係啲滑,夾口彈牙,係滑之中食到粒粒蝦既口感,呢個又係可以encore系列

🫧 #肉類
💭 去到肉其實真係已經飽左接近9成,所以淨係叫左個安格斯牛同牛柏葉,係咁飽既狀態下仍然覺得正常質素已經好好😌牛放入口既時候牛味充足🐮

🫧 #蔬菜類
💭 要數最特別就係個紫菜響鈴,咁多正野係menu度都未見有個like或者手指公果啲,唯獨呢個寫住招牌咁梗係要試下,即叫即炸,就咁食係鬆化,淥湯又係另一個風味,紫菜夾最入面,所以個紫菜既香味係個口度留好耐,的確好味🤤

🥢 #甜品
💭 食到尾仲有個甜品真係搞唔掂,好彩佢細細兜兩啖食得晒先試下,廢事做大嘥鬼啦😅聽講啲款式會變,🐷食果日係柚子乳酪,食到咁飽再食埋甜品真係好完滿🍦

#旺角美食 #🐷在旺角 #🐷_食