2022-11-14
天氣開始涼涼,又係秋風起,喺網上見到稻香一蚊雞羊腩煲廣告又真係十分吸引,一心一意就係諗住去幫襯一蚊🤪(當然知道加埋茶錢、醬芥、加一埋單就一定唔會一蚊啦)。上網睇咗最近分店在杏花邨,所以就去杏花邨順道行,波鞋店 outlet 💡由於一蚊雞羊腩煲只限宵夜優惠,由晚上八點半先開始,一早到達杏花邨,先到稻香問定入座安排與細節,以免專登過嚟食唔到羊腩煲,原來八點鐘開始可以取飛,取飛後就可以暫時離開,至八點半再回到酒樓門口才會安排入坐。我哋好聽話跟足指示去做,八點半就順利入坐,一坐低就用手機掃描稻香二維碼用手機點菜,就係想快人一步,以免無得食羊腩煲。喔?原來羊腩煲係唔可以單點,必須要跟餐,餐有三個選擇:1)安格斯肥牛$136 ;2)鮮活鮑魚$88;3)噴水象拔蚌$168⋯⋯有一些取巧☹️我選了最平的鮑魚,由於實在太肚餓,我哋驚唔夠食,所以再叫多一個濃湯花膠雞煲$168。羊腩煲就真係好不錯,羊腩都算幾多,拼羊腩煲的配菜都幾多幾豐富,味道亦都正常👍🏻。但係嗰四隻鮑魚就真係唔係好掂,完全冇鮑魚味外仲要實過石頭,口感就好似𡁻緊掃字膠一樣,相當古怪☹️最唔掂都總算係嗰個濃湯花膠雞煲,個湯極之鹹,鹹到飲唔到,花膠
最唔掂都總算係嗰個濃湯花膠雞煲,個湯極之鹹,鹹到飲唔到,花膠味道與口感又古怪,一定係最平價最低級的花膠☹️隻雞亦都麻麻地,真係一粥麵個花膠雞煲好食過佢😫雖然我哋都唔算好飽,但真係望住個雞煲都唔想食,埋單時食剩都幾多。
根據這一餐經驗有一個人建議,就係只點$1羊腩煲,強迫加配揀肥牛,未加茶芥及加一收費合計$137,真係唔飽都唔好點其他,實在太過唔掂,寧可落樓下一粥麵食個七十零蚊嘅雲吞雞煲,慳返百幾蚊之餘仲有品質保證🤣