2007-07-19
早陣子留意到網友寫這日本店,相信是友人曾提過的日本私房菜。終於昨晚與友人來試1)前菜(附隨)-估是牛舌粒,味道唔差2)燒雞泡魚乾-切得好幼,還小熱,好軟身,醬汁好入味-蘸上沙律/蛋王醬食,不俗。但友人只覺得ok3)鰻魚豆腐天婦羅-1碟2件,好熱,配個熱的豉油汁+蘿蔔茸-2片滑豆腐夾鰻魚,蘸粉漿炸,難得豆腐炸過後仍好滑身,唔乾-鰻魚嫩滑,保持到醬汁-友人讚4)南瓜沙律-之前網友張相都唔覺有提子乾,今次上嚇然見到它舖於沙律面,立即送晒比友人-味道清清地,ok啦5)魚湯烏冬(細份)-魚湯同烏冬分開上-魚湯呈奶白色,內有娃娃菜/黃牙白科之類的菜,金菇,芋絲,豆腐片同小小紅蘿蔔片-先試了1碗沒有放烏冬,湯底濃,又夠鮮甜味。豆腐是滑滑質地,仲好有豆味添-繼後才放烏冬,不過唔佑是否停耐才食,所以質感只是不過不失,不夠彈口6)雪糕(送)-昨晚是芝麻味同豆腐味,就每款各1啦-試了1"gun"芝麻味,幾出芝麻香和口感,較豆腐味好因不濃豆味,充其量也只有豆漿味-全晚好旺,現到沒有訂位上來的客要白走1趟因2個單位已fully book-價錢好抵-不過要提提女侍應的面口板d,呈小黑(但速度快,不散慢),全晚無嘜
1)前菜(附隨)
-估是牛舌粒,味道唔差
2)燒雞泡魚乾
-切得好幼,還小熱,好軟身,醬汁好入味
-蘸上沙律/蛋王醬食,不俗。但友人只覺得ok
3)鰻魚豆腐天婦羅
-1碟2件,好熱,配個熱的豉油汁+蘿蔔茸
-2片滑豆腐夾鰻魚,蘸粉漿炸,難得豆腐炸過後仍好滑身,唔乾
-鰻魚嫩滑,保持到醬汁
-友人讚
4)南瓜沙律
-味道清清地,ok啦
5)魚湯烏冬(細份)
-魚湯同烏冬分開上
6)雪糕(送)
-昨晚是芝麻味同豆腐味,就每款各1啦
-價錢好抵
-不過要提提女侍應的面口板d,呈小黑(但速度快,不散慢),全晚無嘜點見過佢露笑容,坊間罕見