2016-10-24 1145 瀏覽
10月姐係寓意住Halloween就到,我想感受下Halloween氣氛,但好怕去海洋公園,唯有同朋友黎DK體驗下”鬼怪萬聖英式下午茶”店入面擺放左好多萬聖節嘅擺設,有骷骨頭、小眼球、巫婆同南瓜燈,仲播住一啲同萬聖節有關嘅歌,氣氛十足。今次仲加入左求籤環節,仲係由店主為我地一一解籤。籤一共分為5行屬性︰金、木、水、火、土。而每一種屬性都代表唔同香薰氣味。格左一陣,蝦子南瓜湯就送到黎!大大隻爽口嘅蝦掛左係杯邊,而所謂嘅南瓜湯同平時大有不同。湯直接用南瓜打成茸,而且無加入忌廉,反而加左鹽同黑椒調味,令成個湯帶有少少微辣之後所有咸點、甜點都黎到喇!樣樣食品賣相都好精緻,吸睛指數極為高!咸點有驚奇糖果小丸子、盜墓牛肉批同迷迭香牛角包配煙三文魚。而甜點就有蜘蛛冰餅乾、血淋眼球巧克力鬆餅、法式燉蛋、鬼怪 Macaroon同南瓜白松露巧克力配芝麻黑糖麻糬。真係一個非常豐富嘅下午茶。驚奇糖果小丸子最驚喜係南瓜燈籠裏面裝住嘅糖果小丸子,外表係甜食,但內裏係咸食黎架!每隻色都係唔同味嘅小丸子,有年糕魚蛋、流心芝士魚蛋同流心芥末龍蝦丸。我最愛就係流心芥末龍蝦丸,味道出奇地夾,好想食多幾粒。迷迭香牛角包配煙三

蝦子南瓜湯
鬼怪萬聖英式下午茶
驚奇糖果小丸子

迷迭香牛角包配煙三文魚

迷迭香牛角包充滿香草味,配埋煙三文魚一齊食,仲增添一份咸香。

盜墓牛肉批

最後就係黎到大大個嘅盜墓牛肉批,如果唔食牛嘅朋友,可以事前同餐廳講,佢地會幫你轉為雞肉,係一個好貼心嘅服務。墳墓造型嘅批,上面有竹碳曲奇嘅墓碑,而且批入面塞滿牛肉,牛肉切成一粒粒,有口感又juicy!
食完咸點,點少得非常精緻同可愛嘅甜點呢!

蜘蛛冰餅乾

曲奇雖然鬆脆,但無咩特別,幸好甜度唔高。
鬼怪 Macaroon

馬卡龍外脆內軟,南瓜臉係清香嘅檸檬味,而竹碳戈一個就充滿橙香!
南瓜白松露巧克力&芝麻黑糖麻糬

聽店主講麻糬係係台灣選購返黎,外皮煙韌,而且有滿滿嘅黑糖香。而入面就有濃郁嘅芝麻香!至於呢個南瓜白松露朱克力,就有比較甜嘅牛奶味。

血淋眼球巧克力鬆餅

鬆餅可以一啖過,入面係濃濃嘅流心朱古力醬,份量岩岩好啊
法式燉蛋

最後就係玩味十足嘅法式燉蛋。燉蛋上面會放住開頭求到嘅籤文,之後店員就會將籤文燒左佢,咁樣就會變成焦糖燉蛋喇
口感非常軟滑。
法式燉蛋
差一啲唔記得提今次Halloween嘅特飲 - 蝶豆花茶。藍色嘅花茶份外吸引,只要加入針筒內嘅西柚蜜,佢就會變成紫色!店主仲偷偷噴毒藥 – 玫瑰花水落去,聞上去有淡淡玫瑰花嘅幽香,而飲落去就有微微嘅酸味,整體酸酸甜甜,都幾開胃。
Halloween嘅特飲 - 蝶豆花茶
Halloween嘅特飲 - 蝶豆花茶
Halloween比人感覺一向都係恐怖,但黎到DK就可以感受到不一樣的鬼怪萬聖節
蝦子南瓜湯
鬼怪萬聖英式下午茶