餐廳: 百樂潮州酒樓
資訊:

2018-10-01 4835 瀏覽
今日係十.一假期,遲咗起身但係又想去飲茶,老人家決定去新世紀廣場嘅樂潮州酒樓.既然係公眾假期,我又十一點先至出到旺角,都預咗起碼要等一粒鐘㗎啦,估唔到去到竟然即刻有位,出乎意料.呢度嘅粉果又唔錯喎,餡料同其他地方也一樣,但係嗰層皮唔會好似其他茶樓咁樣一係太黏黐住筷子,一係太林一夾就散.蘿蔔糕其中一塊煎得燶咗少少,其餘嗰兩塊火喉啱啱好,最重要嘅係呢度有潮州辣椒油,唔係一般酒樓嘅豆瓣醬.有咗辣椒油,件蘿蔔糕就算佢煎到好似炭咁我都會覺得好食.另外仲叫咗一個鹵水拼盤,有鵝腎拼豬青肉,當然仲有豆腐墊底,令到成碟餸好似大分好多啦~豬頸肉幾爽,肉幾香,味道唔錯,鴨腎切得太薄唔係好食得出味...墊底既豆腐又唔算厚喎,起碼夠滑嫩.煎糯米大腸係失敗作,外表真係睇唔出係乜.灰灰地色唔似大腸.既冇大腸嘅味道,亦都食唔出係糯米.糯米一啲都唔軟糯,反而係硬同埋黏,殘渣黐喺牙縫中間真係好難頂.色香味冇一樣合格.蒜香肉排骨,即係炸排骨,香口唔肥膩,略為淡味.細細件得嚟又幾多骨,好味但係食得唔滋味.最後仲有一碟潮州炒麵,上枱嗰陣時唔算好熱,肉絲份量足,蝦仁爽爽地起碼冇冰鮮味,咁熱嘅天氣食碟清清哋嘅炒麵都唔錯.去到12:

去到12:20既時候,已經自動自覺幫我哋埋咗單,話要12:30交枱.明明攞枱嗰陣係11:15,侍應話可以坐個半鐘,即係可以留到12:45啦.最後急急腳飲埋啖茶去埋廁所就迫住要走喇,雖然理解依個安排,但係對侍應嘅表達方法有啲不滿.
2018-10-01
午餐