2024-08-24
Unnie係一間韓式加西式既fusion 菜,依個配搭比較少有,咁特別真係非常吸引我!店面以灰色水泥工業風為主,好簡潔明亮,雖然店面不大,但坐位都好寬敞,坐得好舒服!我地叫左兩個set,+48 粟米濃湯、精選蛋糕、特色檸檬茶/美式咖啡+68 粟米濃湯、精選蛋糕、自選飲品🌽粟米濃湯味道香甜,口感濃郁🍹特色檸檬菜好用心,外表不馬虎,飲落茶底都幾特別,有別於坊間茶餐廳既檸檬茶,與眾不同!🍹藍桔新高香梨🍐汁- 顏值好高既飲品,飲落好新清新,既有梨既清甜味,又有柑桔既微酸味,好開胃🍢魚糕串辛辣麵卡邦尼意粉 $128 - 當初我就係俾依個食物圖吸引😆睇到人流口水🤤佢係以韓式辣醬去煮卡邦尼粉,辣辣地更惹味!除左有一串魚糕同韓式丸外,意粉內都有好多塊魚糕同磨菇,配料超多!再係面頭撒上辛辣麵,玩味感十足!🍔安格斯牛肉芝士漢堡 $138 - 安格斯牛肉質厚實,牛味相當濃郁多汁,同芝士相互輝映!份量亦都非常多,而配菜薯條都毫不馬虎,幼薯條炸得金黃酥脆,好味到一條接一條!🍗Unnie炸雞翼 $58 - 有原味、甜辣、蜂蜜蒜蓉、蜜糖芥末,我地簡左蜜糖芥末,首先雞翼真係好值得一讚!炸到外炸內嫰,可以食到肉汁,加埋
我地叫左兩個set,
+48 粟米濃湯、精選蛋糕、特色檸檬茶/美式咖啡
+68 粟米濃湯、精選蛋糕、自選飲品
🌽粟米濃湯味道香甜,口感濃郁
🍗Unnie炸雞翼 $58 - 有原味、甜辣、蜂蜜蒜蓉、蜜糖芥末,我地簡左蜜糖芥末,首先雞翼真係好值得一讚!炸到外炸內嫰,可以食到肉汁,加埋醬汁真係畫龍點睛,甜甜地好惹味,依個價錢仲要有五大舊,食完超滿足!
最最最值得一提既係,如果叫左set,或兩款小食,就可以$1有蛋糕任食,仲要一共有6款咁多!
但今次真係太飽喇,我地為左唔浪費食物,加左錢都只係叫兩款試下,上到枱真係眼前一亮!連擺盤都好有心思!
🍰原味芝士 - 味道濃厚香醇,口感軟滑,芝士味十足
🍰柚子乳酪慕絲 - 非常清新解膩,微酸既柚子加埋濃郁乳酪係絕炒既融合!
unnie真係非常有質素既餐廳,真心推薦俾大家,首先價錢合理,食物有質素,而且份量十足,性價比好高!其次佢就算跟餐set既野,甚至加$1蚊任食蛋糕都唔馬虎求其,令我極為欣賞!