2019-07-05 126 瀏覽
臨記推出了16蚊的粉麵,前排的就係魚蛋粉了,堂食16蚊,外賣就加1蚊,所以我有時都會買返屋企食,用完的外賣碗仲可以留返帶飯返工時,一物二用。今次我就買左一碗魚蛋粉返去了,雖然係16蚊,係其實一啲都唔細碗,對一個女仔嚟講一定夠飽,男仔就當然睇返食量啦,佢有兩粒魚蛋,仲有魚片、魚片頭同埋魚皮,料方面都真係豐富,潮州白魚蛋雖然未必有人地手打個啲咁彈牙,但係彈牙程度都ok。至於河粉都幾多,對我嚟講都夠飽,湯底方面個魚湯都幾清甜好味,配河粉真係一流,而且就算外賣佢係會分碗,不怕返到屋企河粉索晒湯而脹晒,當然鼓勵大家用外賣盒盡量循環再用,或自攜外賣盒去購買。而魚皮佢地都係另上的,所以唔會淋左,不過我個日個包魚皮就好明顯有新有舊,因為有一塊同啲碎比較淋,但另外兩塊就卜卜脆,明顯唔同味,好味好多。