2023-11-04
今次去左深水埗做野,順便去鴨寮街果邊行下,黎開就食埋飯先走啦,見呢間檸檬冰室淨係深水埗區都有兩間,我諗應該都受歡迎先咁近開夠兩間咁勁,一於就食呢間啦坐位有齊餐具自助攞黎用,又有成盒紙巾比客用,有紙巾提供既餐廳我通通都覺得抵讚,我地揀左佢個超值套餐($168),呢個餐有湯有餸有白飯,仲有餐茶,兩個人食先每人$85,咁抵食梗係試下餐湯有中湯,西湯揀,西湯就係羅宋湯,中湯日日唔同,今日呢碗又幾好飲餸我地就揀曬佢有相果兩款,實係整得好先影出黎啦,分別係鮑魚雞煲同椒鹽肉排鮑魚雞煲用個砂鍋攞出黎,新鮮熱辣出爐,攞到埋黎仲滾緊,雞肉唔鞋,d汁又夠入味,鮑魚仲有3隻,分量都算多,整體呢個雞煲都係正既椒鹽肉排都係夠熱夠穫氣,d椒鹽攞黎撈飯都幾正,肉排大大塊,食落又唔韌,仲要都係大碟,幾好食除左個餐想懶係健康炒碟菜,我地叫左清炒菜心($55),清炒都唔錯,唔會炒得好老,分量亦都係算多飲品要提下佢地罐裝可樂本身都雪凍左,都另外攞杯冰同飲管比客人用,呢個服務幾值得讚