2017-04-15
有1日遇然經過稻香,見到它有新的推廣價優惠,竟然稻香也來襯熱鬧做自助放題!!!???還記得吃稻香火鍋的日子很長,當時經常要排隊入座,咁多年都是多做散點,難得推期間限定,就定一試!地點: 這間稻香地點也方便,在佐敦區街坊地方有不少捧場客,有些巴士更在門口有站! 距離地鐵站也只是行3,4分鐘!環境: 這間稻香剛於早前完成裝修,所以坐得較舒服!唔錯!留意: 如大家是夜貓子,這些酒樓都不是像很多火鍋館會做到三更半夜 11時半就必定收工,所以要食就早些來。這個期間限定由8時半至11時半,推廣期未知到幾時,所以要試就快D去!食物: 請以稻香質素來衡量,始終是大集團,來貨都是差唔多,不會像火鍋專門店般有太精緻的食材與湯底,都是大路慣常見開的,但稻香有其基本的食物質素。賣點: 任點任食,80多款食材,又有好幾款熟食提供 (有好似麻醬雞絲粉皮,炸秋刀魚,,陳醋雲耳,炸薯條,手拍青瓜,蘿白等),也包了自助飲品甜品吧及醬料吧,全面包抄!飲品有2款沙冰,夏枯草,紫貝天葵,各式汽水等,甜品有杏仁茶,芝麻糊,紅豆沙,牛奶雪糕等等,質素一般,但至在咩都有得試少少!是日晚餐:湯底 - 高鈣豬骨煲: 驚喜可揀豬骨湯底
環境: 這間稻香剛於早前完成裝修,所以坐得較舒服!唔錯!
是日晚餐:
湯底 - 高鈣豬骨煲: 驚喜可揀豬骨湯底,平日散點要$68蚊一鍋的!我的家人一向鍾情這裹的豬骨煲既大骨頭,最少有3大舊,他們受細細品嚐骨內相連,骨膸的味美。湯底不要大高期望,不是那些清澈清甜的一種,相信有加了不少調料,而今日上的豬骨湯比平日深色,咸了點,要多次加水。湯底內已有甘筍,粟米,幾片炸腐竹。
加$1鮮大元貝(1人只可order1隻): 只要加1蚊, 基本上個個都叫, 當然落order! 是新鮮貨, 肉質彈牙。
海鮮類: 點了廣島蠔,帆立貝,沙白蜆,生猛海蝦,可能我太夜去,海蝦無貨了。。。。算啦,不過如果大家叫到,而佢又KEEP 番散點既質素,我好鍾意食佢既海蝦,又大隻,又爽又新鮮!蝦頭蝦殻剝完放番落湯底淆湯!好鮮味,可以參考下!廣島蠔,都肥美爽口,淥到剛熟就好了,不然會縮水。帆立貝啖啖肉,雪藏貨,不過可以大啖食。沙白蜆都要睇實,好新鮮,不過一熟就離殻,所以要望實佢!
魚類 - 點了白鱔片、脆鯇魚片,脆鯇魚腩,新鮮魚雲,生魚片,九肚魚: 其實仲有草鯇魚片魚腩無點到,其實有咁多魚既選擇實在太爽了,因為我最愛海鮮及魚類!!!!白鱔而家出面賣一條都好貴,呢度點了2ROUNDS唔好浪費QUOTA,剛熟上碟,沾著醬油同食,好鮮美,鱔肉極爽口,同好脆!!!今日既脆鯇腩質素都KEEP到,亦係脆爽,沒有腥味,新鮮好味。至於生魚片同鯇魚片只係一般新鮮,不過佢俾左好多我,食番夠本!
肉類: 點左美國肥牛,比想像中好吃呀,不是好多肥膏的牛肉貨色,在湯肉灼一灼,油香滿溢,肉味濃!也有驚喜而家有牛雜可選擇,豬骨湯加牛雜,配搭新奇,但都好味呀,要早些落煲,要煮耐D會諗D,一食牛肚,好似早市食既蒸牛肚味道,有趣!
菜類: QUOTA唔多,只叫左冬瓜片,下火清涼,亦是煲得諗諗的可吸收湯汁精華。
蝦丸拼墨丸: 一般般,來到時已是熟的,像墨魚滑般,新鮮度只是一般,份量則很多。
千層腐竹: 覺得生根響鈴成日食,試下叫這個千層腐竹,原來係好似素鴨的齋菜,剝起來"千層"夾著湯汁同吃,原來不比響鈴遜色,我覺得比響鈴生根更少了油膩感。值得一試。
韮菜餃: 只是一般,可以選擇其他,因為欠了韮菜應有香氣,新鮮時爽脆挻立的口感,摻了太多豬肉。
整體以稻香質素而言,值得一試!始終選擇有不少!另外加錢也可點一些更好的食材,趁著期間限定,唔太高要求,可以一試。
題外話/補充資料:
有漏單情況及有部份食物賣完沒有送上。有些職員也會細心提示無貨,會否揀過第2樣。