2023-09-15 293 瀏覽
Thu 14/9/2023 農曆七月最後一日 微雨鬼月最後一日,都係趁日落前買個外賣返屋企,又可以睇醒白獅表演。行過路過見到呢間「系甩麻」。引起我嘅興趣,原來係 麻甩系。….. “阿拉伯文、希伯來文都是從右向左書寫的,據說這與古代人在石頭上刻字有關,對於一般人來說,左手拿釺子,右手拿鎚子,刻字的方向自然是從右向左的。”……佢嘅午餐,好在選擇少 唔使煩。咁嘅價錢仲有嘢飲 係抵嘅。a la carte 就多好多嘢揀。豬牛羊雞… 粉絲米粉烏冬飯 …. 大中細辣….. 即係車仔…試咗個 爆蒜腩肉飯。真係有啲特色,爆得好香口,微微嘅泡菜辣,掩蓋豬裏面唔應該有嘅味,啲肥位更加爽香。配搭子薑有心思,好解腬。炸餃子+沙律醬。火候啱啱好,脆香口,咬落爆汁。呢啲地方好少有甜品供應,呢度好難得有幾款選擇。越簡單越考師傅,就試吓佢嘅冰凍腐竹蛋花糖水。另眼相看,夠凍、腐竹味濃、微甜適中。最後拎住佢 Tiffany deep blue 嘅外賣袋,行返屋企程中吸引到唔少艷羨目光。
Thu 14/9/2023 農曆七月最後一日 微雨

行過路過見到呢間「系甩麻」。引起我嘅興趣,原來係 麻甩系。

佢嘅午餐,好在選擇少 唔使煩。咁嘅價錢仲有嘢飲 係抵嘅。

炸餃子+沙律醬。火候啱啱好,脆香口,咬落爆汁。

2023-09-14
外賣自取