2021-03-26 173 瀏覽
和民都算係女仕們喜歡嘅日式餐廳,貪佢食物款式多,價錢親民,又坐得舒服。唔經唔覺和民係香港都開左二十年啦,最近佢地推出左呢個20週年超值Omakase,網上預訂嘅話只需$160就可以食到8道菜,非常超值。Omakase共有8度菜,包括前菜、刺身、壽司、帆立貝、炸雞、炸牡蠣、湯同埋甜品。前菜:前菜係北海道芝士凱撒沙律,既新鮮又爽脆嘅羅馬生菜,加入香口嘅煙肉同多士粒,配上芝士同沙律醬,感覺非常清新,真係令人越食越開胃。刺身:極尚中拖羅刺身:拖羅其實係吞拿魚腩腹肉,脂肪比較多,不過既然出得去食飯都唔驚得咁多,入口真係有厚實油潤嘅感覺,好有質感,味道非常鮮甜。壽司:壽司每人有八件,分別係日本帆立貝、極尚中拖羅、赤蝦、三文魚子、玉子、鰻魚、魚籽、三文魚,整體賣相非常吸引。壽司飯採用日本珍珠米,飯嘅味道已經調配好, 壽司飯有醋香味,每一件壽司入口鮮甜肥美,一口一件,超滿足,所以唔使點豉油已經好夠味。玉子壽司甜甜地,入口刈海綿嘅質感、三文魚子鹹鮮爆汁,赤蝦帶點爽脆鮮甜,好好味。最值得一讚嘅係日本產帆立貝夠厚身而且無雪味,入口嫩滑, 至於極尚中拖羅,除左厚切之外,油份相當十足,入口即溶,讚。牛油焗日本帆

Omakase共有8度菜,包括前菜、刺身壽司、帆立貝、炸雞、炸牡蠣、湯同埋甜品

前菜:

刺身
極尚中拖羅刺身

壽司:

牛油焗日本帆立貝:
呢味菜都算係和民招牌菜之一,帆立貝加入牛油焗過後散發出陣陣香氣,配上鮮檸汁食更加提升到佢嘅鮮味,伴碟仲有少少菇,整體味道都算夾。

和民自慢!香脆炸雞
外層炸到金黃嘅雞件,雞肉軟嫩多汁,令人一件接一件咁食過不停。

廣島縣產!脆炸牡蠣:
廣島縣產嘅蠔係即叫即炸,賣相呈金黃色,入口熱辣辣仲好多汁,味道完全唔腥,炸粉唔算厚,吉列層相當好脆,好好味。

鰹魚湯:
鰹魚湯賣相奶白色,入口有香濃嘅魚味,味道清甜。

和民農場!有機蕃薯迷你芭菲:
今晚嘅甜品係用來自和民農場出產嘅有機蕃薯整成嘅迷你芭菲。

芭菲賣相精緻,有蕃薯、珍珠、雪糕同粟米片,整體味道非常夾,口感好有層次,非常豐富,為我地今晚嘅晚餐劃上完美句號。