2010-12-23 134 瀏覽
星期日,我跟媽咪、姨姨、姨丈同埋 3 位長輩一行7人,一齊搭昂坪 360 遊大嶼山!難得咁齊人,當然要珍惜呢個機會! 正所謂今日唔知聽日事!我身為唯一一位後輩,就算怕悶都要嚟!我哋打算先食齋,然後四圍行吓!齋堂以售票方式,並非食完才付款。由於,一般齋劵 $60/位,齋堂已經被團體訂哂位,售票員話 12:00 後入坐,有機會要我哋分開坐;有見及此,我哋決定坐貴賓廳,每位盛惠 $100 。一走入貴賓廳,先見到一位法師嘅人像及相片,給善信供奉。在它旁邊,有個亮麗嘅蓮花燈;呢度掛滿畫及字畫,真有詩意! 貴賓廳地方企理,以香港人食客為主,齋堂則以外籍人士及自由行旅客居多!侍應走到每枱,提醒每枱食客,如果白飯及湯不足夠的話,可以隨時要求任添。十分有責任心!七人套餐:$700 ( 包括 7 小菜、湯及白飯任添 ) 紅燒素翅羹侍應為我哋分了7 碗。配料有冬菇絲、腐皮絲、木耳絲、素翅;另配一樽胡椒粉。特別想一提腐皮絲,腐皮先要浸腍,然後師傅將腐皮切得超幼絲,盡見刀功! 至於素翅,比較真正魚翅粗身及腍一點!加上馬蹄粉,甚至鍋底仍然係夠濃稠。味道咸得嚟清,感覺唔夠喉,一飲再添飲!特色小菜:西檸鮮竹片平時食西
正所謂今日唔知聽日事!我身為唯一一位後輩,就算怕悶都要嚟!
我哋打算先食齋,然後四圍行吓!
呢度掛滿畫!

呢度掛滿字畫,真有詩意!

有個亮麗嘅蓮花燈

七人套餐:$700 ( 包括 7 小菜、湯及白飯任添 )

特色小菜:
西檸鮮竹片
平時食西檸雞試得多,西檸鮮竹片真係第一次食!
西檸汁調教酸甜度適中,正是第一道菜上枱,令人醒胃!鮮竹片其實係齋燒鴨,煎得金黃、外脆內軟!賣相不錯之餘又好味!伴飯食確實一流!

七彩脆春卷
份量唔少,大約每人兩件!以紅蘿蔔絲及生菜絲墊底,春卷炸得金黃鬆脆,餡料係紅蘿蔔、椰菜絲及白蘿蔔絲。
七彩脆春卷

薯蓉釀蓮藕單看賣相,的確吸引!令我食指帶動!
蓮藕切成薄片,用兩塊蓮藕片夾住薯蓉;有爽身嘅蓮藕片亦有軟腍腍嘅薯蓉,雙重口感!淋上芡汁,混合粟米粒、紅蘿蔔粒、青豆,色彩繽紛!甚有特色!此外,唔會令薯蓉釀蓮藕咁乾身!惹味開胃!

薯蓉釀蓮藕

百合如意炒
論好名,相信非呢道小菜莫屬!集色香味俱全!材料有鮮百合、芥蘭、腰果、荀、紅椒、黃椒等。鮮百合比較乾百合爽甜,一定要最後落鑊炒,因為鮮百合炒耐咗好易變黑,紅椒、黃椒顏色鮮艷奪目!
荀同樣係爽身,聽講有點毒,少食為妙!為咗保持芥蘭翠綠、有光澤!落咗唔少油!

一般小菜:
花菇燴時蔬
花菇夠爽身、肉厚兼入味!唐生菜保持翠綠,不過幾油!
咸味恰到好處!加上紅蘿蔔片作點綴,生色不少!

竹笙扒時蔬
呢道菜可算是健康之選!
味道清淡!同樣係幾油!以紅蘿蔔片及素鮑片作點綴,素鮑片帶一點爽身,淡口!唯一特別之處係菜芯由大嶼山居民種植,保證新鮮!食落鮮甜,煮得腍仍不失翠綠!
是否有機或含有農藥?真是不得而知!所以,呢碟係全枱最受歡迎嘅一道小菜!

香荔芋桃蓉
等了很久才上枱,一碟 7 件剛剛好!用桃形模,個 Look 精緻!番茄片墊底,增加色彩;炸得金黃!外脆內軟!以荔芋做餡係比較餾!點上甜酸醬後,增添滋味!
最後上枱都 OK !起碼唔會令人飽滯到食唔到其他嘢!
香荔芋桃蓉

我哋沒有浪費任何食物,係珍重的一餐!
2010-12-12
呢度掛滿畫!
呢度掛滿字畫,真有詩意!
有個亮麗嘅蓮花燈
薯蓉釀蓮藕