今次係我第一次o黎會景餐廳食buffet,而且亦都係我地o既大日子,因為係我bf同我求婚的日子,很開心。而我地係主攻食海鮮的,正好配合會景餐廳的海鮮主題,good 呀!!!我地約7:00到達,跟住我地好快就出去攞野食。分別有以下食物:凍盤:長腳蟹~好大條肉,都幾鮮甜,帶點海水鹹味,水份適中,不錯(8-8.5分)凍大蝦~好大隻,幾鮮,啖啖肉,不乾,肉質再嫩些更好(8.5分)青口~幾好,幾鮮,幾甜,也不錯(7.5-8分)大蜆~雖然甜,但不夠,稍為不夠水份(7分)魚生:三文魚、吞拿魚、鱆魚紅、赤貝、甜蝦、八爪魚、墨魚我除了三文魚、鱆魚紅冇食之外,其餘全部都有食,而且仲食左好幾轉,我覺得好新鮮,好鮮甜,好有水份,唔會乾真真(8-8.5分)尤其一讚的是赤貝、甜蝦(8.5-9分),這2款我覺得係尤其好,因為真係超甜,赤貝好爽口又有水份,個味好濃,而甜蝦就好嫩滑軟淋,最好的是這2款刺生很少butffet有得任食,今次可以比我開懷痛快地食到夠,真開心呀!!其實,仲有sushi的,但我冇食,因為我食刺生已經令我愛不釋手了!!!接著,還食了燒牛肉~有肉汁,但我覺得唔夠生,可以再好些(7.5分)即燒長腳蟹同

凍盤:
青口~幾好,幾鮮,幾甜,也不錯(7.5-8分)
大蜆~雖然甜,但不夠,稍為不夠水份(7分)

魚生:
三文魚、吞拿魚、鱆魚紅、赤貝、甜蝦、八爪魚、墨魚

接著,還食了
燒牛肉~有肉汁,但我覺得唔夠生,可以再好些(7.5分)

即燒長腳蟹同大蝦~好正!! 本身d長腳蟹同大蝦已經鮮味,再加上一些甜甜地的醬汁,更增添了BBQ風味,這個我都幾like(8.5-9分)

印度羊肉~這個我冇食,我bf吃了,他說幾ok好食(7分)

印度咖哩配薄餅~這個我都冇食,我bf吃了(8分)

魚翅湯~有點稀,不夠魚鮮味且有點兒淡,翅幼而少,我知也不可太高要求,此中魚翅不是buffet的主打,更何況其他很多buffet都冇魚翅食,所以都算啦(6分)

椰子煲雞湯~幾好飲,幾香,雞味應該再濃些更好(7.5分)

龍蝦青口湯~有點稀,不夠鮮味,我覺得用這些材料煲,應該有一定的水準和美味,但我覺得麻麻地,尚有很大的進步空間(6-6.5分)

煙三文魚~冇食

沙拉~都係果堆野,所以我留肚冇食

即焗香芒梳乎里~幾好,不錯,熱辣辣,幾軟淋淋,幾滑,但唔覺有香芒味,不太甜,我還加了小小朱古力醬,好味(8分)

各式各樣甜品(數量都多) ~芝士餅、朱古力cake、橎石榴cake、芒果懦米甜點,我覺得整體來講係麻麻地或者頂多可能係麻麻地再+1、2分,唔知點解上次去九龍香格里拉(4.5分)同今次的會景餐廳(6-6.5分)的甜品都係麻麻地,但賣相係好吸引幾好,但當拿到埋枱食的時候,就同佢個賣相真係差得遠,唔係太甜太酸就係有點怪味,有點失望,還覺得市面街買的可能好食小小。
(PS: 本人是很喜愛甜品cake的)

雪糕~我bf拿給我的,so我只吃了1-2隻味,冇特別,but不是haagen-dazs(7分)

朱古力噴泉~我冇吃,但我眼見同我上次去九龍香格里拉食的差不多,個look都幾ok

豆腐花~我冇食,我覺得冇特別,無需要在這裡食

還有其他各式各樣的熱盤,我記得有焗蠔、有魚、有菜…,我幾乎冇乜食。

最後,每人一杯飲品

費用: 每位$358 +1 = $394
3-6人有85折
7-12人有8折

整體來說: 我覺得都ok架,都食得過,我諗我地食得都ok多,都應該回到本,唯一一樣美中不足而覺得好遺憾的是-----居然冇生蠔,這點實在令我太失望了,因為生蠔算係我其中的最愛,更何況buffet有乜理由會冇生蠔,基本上間間都有架啦。
唉!!算吧!! 所以我比B。