2009-01-01 4 瀏覽
Happy New Year!!! 希望 2009 一洗 2008 的衰氣!今年第一餐茶,本來想去灣仔稻X, 點知那 receptionist 話唔搭檯要等好耐,因得唯一一張二人唔搭檯的檯剛入座,oh my god! 今時今日咁態度! 咁梗係 sayonara 啦。去到二宜樓,好多位,即刻入座。呢度原來公眾假期午市有七折,出乎意外呢。點了羅白糕,椰皇西米佈甸,煲仔糯米飯,馬拉糕同叉燒腸粉。羅白糕黎到白白淨淨,以為唔係好好味,哈點知幾好味,又有羅白絲,又有臘味的味,好味道。椰皇西米佈甸,好靚呀,布甸面焗得好靚,未食已吸引,食落好creamy, 又唔太甜,so good 呀!煲仔糯米飯,稍油啦,不過d糯米飯都煮得唔錯,軟硬適中。馬拉糕就好一般,呢度係古法那隻,唔係有奶黃那隻。我喜歡有奶皇那隻,好味點!叉燒腸粉都okay 啦,不過腸粉不是即拉的,稍為有點遺憾呢。

正 椰皇西米佈甸
正 煲仔糯米飯