2009-05-10
星期五,到炮台山接太座放工,太座提議到筲箕灣東大街展開尋找美食之旅。本地最受歡迎嘅地方食品,日式料理第一,其次就係泰國食品了。年前在東大街開業嘅「冠泰」,顧名思義主打泰國菜。參考表在牆上嘅宣傳海報,太座與我選了海南雞飯($40)、泰式豬脾湯河($33)及一碗細冬蔭公(跟餐加$12)。海南雞飯奉上時,雞飯以金字塔形狀奉上。外形只是其次,味道才可見真章。雞飯入口有一陣淡淡的雞油香味,食落對辦。雞肉皮比較厚,但肉質也算嫩滑;泰式豬脾炆得十分腍,肉質鬆化,而且皮厚入口有豬油嘅甘香,啖啖口感豐腴,十分討好;冬蔭公湯面上氾起一陣辣椒油,以辣油代替代辣椒及香茅等香料,只是一味靠酸,註定失敗收場。用了去殼蝦,雖然新鮮,但冇咗蝦殼肴出嚟嘅鮮甜味。各自加一碟油菜($5),共銀九十五蚊,平均每人四十八蚊。筆者覺得此處嘅海南雞飯比跑馬地嘅「大少爺」更加好味。