2009-08-23
星期日,陽光大量供應,唔去沙灘日光浴,睇樓都係一個唔錯嘅節目。也是與鐵腳J及madam同行,於大坑道一帶活動。倦極,回到浣沙街附近,就在街角發現一間café 仔,便入內歇一歇。大約在下午五時鐘,晚市未開始,人流不多。坐在店內唯一嘅梳化座位,閑適地望一望街外人嘅種種,是一件賞心樂事。筆者叫了一杯特飲 - 蜜桃荔枝梳打($38),味道只是一般嘅蜜桃梳打,加幾粒荔枝肉,但勝在夠凍,在炎熱嘅夏日,有效驅除暑氣。行得耐,大家都有肚空空嘅感覺,所以點了數款小食:蝦沙律($58)用了幾隻瘦瘦嘅蝦肉,賣相並不吸引,但蔬菜嘅款式勝在夠多(可惜冇火箭菜);焗釀蘑菇($26)雖用了芝士、碎煙肉等濃味餡料,但味道不知何故比較淡,而且香氣也微弱;水牛城辣雞翼($48)比較硬身,不過酸辣度調較得宜,吃完很開胃。埋單共銀二百八十九蚊,平均每人七十二蚊。遲來嘅下午茶,價錢係少少意料之外嘅高,不過坐得舒服,算是值回票價。