2011-12-05 1426 瀏覽
11月11日 是爸爸生日,剛好今年剛好是六條一好日,正想要到那裡訂枱時,剛好見到枱面放了幾張團購卷,睇下八道菜D菜式都算OK,剛巧有3張,可以一家人爸媽我一起來。原本都唔想拿起筆寫這食評,但真係要替這店平反下,我不知道是否之前的食物質素比較差,可能店東知道網上的食家寫團購食評都負分喊口咁,改良了吧。但我這晚來試,無論食物質素或味道都做得不錯,爸媽都話好,連隔離兩枱人也是用團購卷的,我也聽見他們的反應唔錯,有一枱人還開了紅酒慢慢嘆。八道菜 :•鮑參海皇羹 - 用鮑,遼,海參切絲有口感 【個羹幾好】 85分•鮑汁花膠筒鵝掌 - 鮑魚汁味道香濃, 花膠養顏, 鵝掌(真的用上鵝掌,因為有很多食店會用鴨掌充鵝掌 【做得好夠味好好味,感覺到無放味精】 96分•堯柱焗蟹蓋 - 元貝味道好,蟹肉從新鮮肉蟹拆 【好好味好野味】 90分•海棠黑松露蝦球 - 海棠入口滑,黑松露更帶出蝦球鮮味 【淡左小小但味道也不錯】 80分 •礦泉水煲菜遠 - 礦泉水突顯菜遠味道,清甜消暑 【D菜夠清甜】 80分•飄香荷葉飯 - 用料足,有蝦粒,雞,菇等, 荷葉的清香融入飯中 【真係做得好好味的荷葉飯】 97
飄香荷葉飯
堯柱焗蟹蓋
鲍汁花膠筒鵝掌
八道菜 :
•鮑參海皇羹 - 用鮑,遼,海參切絲有口感 【個羹幾好】
85分
96分
90分
80分
80分
97分
•生磨杏仁露 - 日賣過百, 選用各種杏仁每天人手生磨,養顏潤喉 【好好味,但涼左,失色】
65分
•精美糕點 - 點心師傅精心的各色糕點 【一般,無咩特色】
50分

團購價這個餐真係物超所值,但如果原價成 600 元就有點貴了少許,總括都好滿意,下次會來飲茶試下他們的點心。
但有一點真係希望這食店要改良,就是他們的服務水準就麻麻地啦,話晒都係酒店餐廳呀!
真不好意思,那晚食飯整晚都掛住同爸媽傾計,忘了拍照,所以用了團購的照片向大家介绍,請多多見諒包涵,謝謝。

2011-11-11
生日