2013-06-10
是日 , 家姐約左四少爺我出黎食飯 , 之前line果陣都係到諗緊食咩好 , 然後家姐就提議不如去呢間「老點」試下 , 因為佢話早前友人湘試過呢間 , 話幾好食咁喎~咁亦都因為本少爺最近去左何文田返工既關係 , 成日放工去火車站果陣都見到呢間野有好多人既關係 , 所以就去左呢間試下啦事不宜遲 , 食不宜速 , 開始今次既食評吧~咁一開始我跟家姐大約八點鐘左右係佢門口等 , 嘩真係唔少人喎 , 咁我地係等既過程竟已經諗定一陣叫咩食啦 , 等左大約廿分鐘左右啦 , 終於入到去啦 , 一坐底 , 落左十一樣野 , 其中兩樣係甜品 , 但係原來甜品係一落即上 , 所以我地係第一張單到cancel左先1.漢堡包第一樣黎既係呢樣唔記得全名了 , 總之有漢堡包呢幾隻字啦 , 呢個漢堡包外型的的色色 , 然後入面有一d沙律醬同青芥末醬吧 , 我自己左分左二層食落去 , 第一層食佢既包面 , 食落去佢d醬d味好正 , 感覺有d似之前m記出過一隻青芥末醬果種味 , 之後下面我記得好似係炸雞肉!?都係比個醬既味搶晒 , 所以我都唔記得自己叫左d咩肉了 , 整體黎講 , 唔好諗住真係一口咬晒 , 佢未至於細到
是日 , 家姐約左四少爺我出黎食飯 ,
之前line果陣都係到諗緊食咩好 ,
然後家姐就提議不如去呢間「老點」試下 ,
因為佢話早前友人湘試過呢間 , 話幾好食咁喎~
咁亦都因為本少爺最近去左何文田返工既關係 ,
成日放工去火車站果陣都見到呢間野有好多人既關係 ,
所以就去左呢間試下啦
事不宜遲 , 食不宜速 , 開始今次既食評吧~
咁我地係等既過程竟已經諗定一陣叫咩食啦 ,
等左大約廿分鐘左右啦 ,
終於入到去啦 ,
所以我地係第一張單到cancel左先
1.漢堡包 第一樣黎既係呢樣
唔記得全名了 , 總之有漢堡包呢幾隻字啦 ,
呢個漢堡包外型的的色色 ,
然後入面有一d沙律醬同青芥末醬吧 ,
我自己左分左二層食落去 ,
第一層食佢既包面 , 食落去佢d醬d味好正 ,
感覺有d似之前m記出過一隻青芥末醬果種味 ,
之後下面我記得好似係炸雞肉!?
都係比個醬既味搶晒 , 所以我都唔記得自己叫左d咩肉了 ,
整體黎講 , 唔好諗住真係一口咬晒 , 佢未至於細到你可以一口咬晒 ,
到第二樣了 , 咖哩芝士咸水角 , 講真我自己真係覺得唔錯 , 雖然佢真係冇乜芝士味 ,
但係就好重咖哩粉既味 , 但係陣味又唔會令到我覺得太嗆
可惜的是 , 家姐對呢樣野既興趣不大 , 佢始終都係鍾意咖哩汁果隻味
3. 薑汁千層糕 薑汁千層糕
薑汁千層糕
呢舊野 , 佢個薑汁味超重 , 但係重既同時佢又唔怕令到你受唔到隻味而咳 ,
個味其實有d似澳門d薑糖 ,
我建議食既時候 , 一層一層咁去食 , 感覺正好多
4 . 綠茶流沙包 綠茶流沙包
食到呢到既時候 , 我同老姐都不約而同咁樣注視呢個點心 ,
而食完之後 , 我地相對望左一眼 ,
之後家姐講左句「同我想像中唔同....」
「me too...」
我地兩個一直都以為佢係入面流既係綠茶 ,
但係原來佢所指既綠茶,只係外面果層包皮-.-"
咁當然 , 佢既味道其實唔錯的 ,
只係我地本身一直諗錯左方向,
5.唔記得左咩名既複雜物堆
actually佢係叫唔知咩黎 海皇乜乜乜 ,
但係點解我會叫佢做複雜物堆呢 ,
因為佢真係好複雜下 ,
佢入面係mix左幾種平時唔會放埋一齊既點心 ,
之後用一層好厚....好厚既皮包住 ,
食落味道一層層間開左 ,
因為本身佢個皮已經間開左果三樣野 ,
我諗如果單叫蝦餃既話 , 感覺會理想好多
6.咩斑斕戚風馬拉糕之類既名稱 戚風馬拉糕
講真我食落果陣唔覺得有咩特別 ,
可能係因為本身本少爺唔太鍾意食馬拉糕吧 ,
所以呢個我只能說句,不過不失 ,
7 灌湯餃 雖然我食得小小 , 比唔到d咩意見 , 但係以我家姐咁嘴饞都清晒佢連d湯 ,
我敢保證 , 呢個一定好食 ,
如果真係唔好食既 , 那我~~~~~~~~~~~~~~~也沒辦法嚕~
8 甜品*2 圖左係朱古力慕絲 , 圖右係焦糖蛋蛋 ,
朱古力慕絲味道唔錯 , 但係我真係好倒食客枱 , 希望佢既分量減返小小 ,
因為講真 , 佢既味道淺嘗is ok ,
但係太多就會有d「膩」
anyway 我都好推薦呢個甜品 ,
焦糖蛋我偷食左一啖 , 味道比較甜 ,
嗜甜者必定要試 ,
不過我就唔係太得
另外我地仲試左叉包同鳳爪 ,
感覺同出面其實冇咩大分別 ,
臨走前我地問佢拎左個盒 ,
然後有一位好似老細既人過左黎問
「做咩呀~d野食唔好食咩」
「唔係~我地食得太飽咋ma」
特別係到提一提係因為呢位疑似老細親切既態度 ,
令我係到加一加分
題外話/補充資料:
題外外話 : 老姐話呢個價錢 , 真係同你平時出面飲茶差唔多價錢 ,
講真我平時出去飲茶-.-仲貴過呢間 , 所以我覺得係超抵食