2014-01-29
今日係一月一日, 打電話去book位, 2pm 先有位, 認真多人 !!! 茗茶叫左鐵觀音&香片 不過茶味 屬一般貨色。因為有現金卷既原故~~今餐兩個人 食得豪豪氣氣 !當然要試試 呢間酒店既 得獎 菜式 啦 ~~~見到佢真身啦~~~真係好精緻好鬼靚 !! 雪嶺紅梅映松露 ($118)這道菜式外形好似甜品咁, 好等我試下佢咩味道先 最底層是上湯蛋白,接住應該是 波菜汁蛋白, 其後 是蘿蔔汁蛋白, 面層有一陣薄薄的汁頂層是炸過的魚塊 配上澎拜的黑松露 (不過黑松露味道一般)不過因為係得獎菜式, 所以我對佢好有要求好仔細咁品嚐 之下 我發現唔好一次過3層食晒, 因為3層一次過食係食唔出咩味但3層細緻品嚐下 我最愛是 蘿蔔汁蛋白 但切記不要吃黑松露 先 因為太重味 已蓋過所有的層次既蛋白味頂層的魚塊 炸得比較硬, 是因為 東星斑 原故 ?如果 炸到 皮脆內軟 那便是上品了露筍是沒有什麼清甜味道的 ~~ 裝飾而已這道菜式 是 很新奇既 蔬菜汁演繹 !! ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 柚子脆蝦球 ($98 )味道很清新, 但份量比較少只有四粒大蝦 (加
茗茶叫左鐵觀音&香片 不過茶味 屬一般貨色。
因為有現金卷既原故~~今餐兩個人 食得豪豪氣氣 !
當然要試試 呢間酒店既 得獎 菜式 啦 ~~~ 見到佢真身啦~~~真係好精緻好鬼靚 !! 雪嶺紅梅映松露 ($118)
這道菜式外形好似甜品咁, 好等我試下佢咩味道先
頂層是炸過的魚塊 配上澎拜的黑松露 (不過黑松露味道一般)
不過因為係得獎菜式, 所以我對佢好有要求
好仔細咁品嚐 之下 我發現唔好一次過3層食晒,
因為3層一次過食係食唔出咩味
但3層細緻品嚐下 我最愛是 蘿蔔汁蛋白
頂層的魚塊 炸得比較硬, 是因為 東星斑 原故 ?
如果 炸到 皮脆內軟 那便是上品了
露筍是沒有什麼清甜味道的 ~~ 裝飾而已
這道菜式 是 很新奇既 蔬菜汁演繹 !!
味道很清新, 但份量比較少只有四粒大蝦 (加埋一 26蚊一隻蝦 ~~好鬼貴R )
韓國柚子醬 加上 紅椒粒 泰國金柚粒 ~~非常豐盈既醬汁喔
不過可能我地太遲入坐啦@ 2pm, 醬汁 及 炸蝦 上餐台時已經是微暖....大概40度左右
我相信 D 蝦 唔係 炸定先 應該好味 好多 (即炸都唔係用好多時間啫 =.=)
起馬唔會 係實實地既質感
即炸應該是 剛剛熟透 皮脆 彈口 的
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 蟹肉波菜春卷 ($44)
UM~~~~ 我唔係好食到蟹味
但炸得好乾身 ~~唔會油淋淋
似蝦肉波菜春卷多d
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 鮮肉脆皮腸粉 ($44)
脆心?? 腸粉??
比較TRY 一片 厚厚的腸粉 皮 包着 一條 炸過D 東東 ~~~唔知咩味
鳳爪 ($36)
正常味道
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 籠仔荷葉飯 ($60)
都幾貴一個掌心咁細
但好精緻, 同非常熱辣辣 AND 香
飯 : 乾濕 硬度適中
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 芝心海皇芋角 ($38)
炸得靚 ~~~不過都唔係好食到 芝士味同芋頭味
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 甜點 : 柑桔楓樹葉餅 ($43)
楓葉形 既柑桔蘇餅
柑桔味非常特出, 可以清一清 飯後既油膩感
整體而言~~~可以一試 ~~~but really really NOT 物超所值 !!
題外話/補充資料:
其實 米芝蓮 餐廳 有好多 又平又好食, 今次都係有現金卷先一試咋~~