2014-02-06
經朋友介紹先知道原來有間外賣速遞食店, 見到friend 分享d相搞成到自己都心思思想試下. 終於新年前見到佢出左個$500 4人套餐, 於是買返黎試試同ma 屋企人一齊慶祝新年, 因為新年太忙而家先有時同大家分享 個promotion package 有免費送貨, 最適我呢d懶人 送貨時間好准時仲早左幾分鐘添! 所有食物放矖係個盒裏面, 仲有包保冷包係裏面 成個$500 package 總共有4款食物: - 4塊美國安格斯肉眼扒(每塊9 - 10盎士)或 2份紐西蘭羊仔扒(每份7-8支骨、約19盎士) - 4隻越南老虎蝦(約400克、約16-18cm長) - 1包北海道刺身級帶子(每包約7隻、約重300克)- 1個配料及工具套裝 (喜馬拉雅粉紅晶鹽、解凍用吸水紙及煮食指引)除左食物之外, 盒裏面有張煮食指引, 就連初學者都可以得心應手煮到一塊靚牛扒! 但係我已經唔係初學者, 所以要用進階式煮法!我睇左段video 廚藝界的大師 Heston Blumenthal 教點煎一塊完美既牛扒, 想睇段片我可以PM 你 (我真係做定功課嫁) 依照大師教路, 應該等到個鑊燒到最熱既時候先放塊牛扒
- 4隻越南老虎蝦(約400克、約16-18cm長)
- 1包北海道刺身級帶子(每包約7隻、約重300克)
- 1個配料及工具套裝 (喜馬拉雅粉紅晶鹽、解凍用吸水紙及煮食指引) 除左食物之外, 盒裏面有張煮食指引, 就連初學者都可以得心應手煮到一塊靚牛扒! 但係我已經唔係初學者, 所以要用進階式煮法! 我睇左段video 廚藝界的大師 Heston Blumenthal 教點煎一塊完美既牛扒, 想睇段片我可以PM 你 (我真係做定功課嫁) 依照大師教路, 應該等到個鑊燒到最熱既時候先放塊牛扒去煎! 咁先可以煎到牛扒外脆內軟,而肉汁又鎖係塊牛扒裏面 牛扒每格15至20秒就反轉牛扒一次, 直至牛扒中間至55 度(5分熟)就可以上碟!!!
最重要既point !!: 煎完既牛排千祈唔好馬上食!! 要靜止5分鐘否則當你切開塊扒d肉汁就無曬 (個中原因個video 我都唔知點解釋, 但係個video有教) 我自己比較鍾意濕而有汁既牛扒, 所以自己特制蘑菇汁!! 我技術都唔錯, 岩岩好煎到5成熟, 肉質岩岩好!! 咁大舊既帶子當然生食先食到新鮮既味啦!好新鮮既帶子, 大大塊超有口感!! 至於蝦方面, 由於太大隻(仲長過部i-phone)比較難煎, 所以決定用蒜蓉焗開邊蝦!!!焗既好處就係蝦可以鎖係肉身裏面, 煮完拎出黎未食都已經流曬口水... 嗰晚成家人都食得好開心!! 呀媽都有讚我煮野食有進步! 一定會再幫襯過!!
題外話/補充資料:
煎完既牛排千祈唔好馬上食!! 要靜止塊扒5分鐘否則當你切開塊扒d肉汁就無曬 !!