2017-04-19 328 瀏覽
是晚同女友去完大球場睇7人欖球決定去大坑搵食,行一圈都未諗到食咩,諗住返銅鑼灣時,女友發現尼間係食川菜,睇門口仲以為食串燒都無去望,再睇下MENU價錢又唔貴,即刻就入左去坐試下佢。店內環境乾淨整潔,店鋪細細,有十幾個位。樣樣都幾十蚊相信份量都唔會太大,決定叫多幾樣試下佢,我地兩個人叫左四川鍋筍、麻辣墨魚咀、紅油抄手、口水雞(例)、招牌擔擔麵,野飲方面原本係叫薏米豆漿,店員告知買左薏米返黎唔靚,所以無做,最後叫左粟米豆漿。第一樣到概係四川鍋筍,係涼菜有麻油香咁清清地,店員都有問要唔要的辣油,我地無要到,始終食菜都唔想咁油,食到最後鍋筍有小小渣。之後就到麻辣墨魚咀啦,串燒/炸就試得多,尼種煮法就真係第一次,食落口勁爽口,醬汁亦夠麻辣,女友同我都唔捨得食哂,食到最後一粒我個粒唔知係咪有塊膠片,店員話應該就唔係,不過都無阻我對尼道餸概熱愛。紅油抄手尼道菜平常如果係我一定唔會叫,係女友想食,但黎到試左係我估唔到咁好味,佢個醬汁甜甜辣辣,味道適中,好正。原本係想叫雞絲涼麵,見佢推介就決定要擔擔麵,叫個陣店員都有提醒我地會比較細碗,我地想試多幾樣,所以絕不是問題呀,撈麵條時有小小麻煩因為碗細細但滿哂
店內環境乾淨整潔,店鋪細細,有十幾個位。
四川鍋筍
麻辣墨魚咀
紅油抄手
原本係想叫雞絲涼麵,見佢推介就決定要擔擔麵,叫個陣店員都有提醒我地會比較細碗,我地想試多幾樣,所以絕不是問題呀,撈麵條時有小小麻煩因為碗細細但滿哂,要撈得小心,夠麻醬同辣味如果能夠唔咁干就十分好,最後我係撈左的紅油抄手汁落去。
招牌擔擔麵
最後到口水雞,味道夠哂辣,亦欣賞佢無涷冰冰咁就拎出黎,係唔錯概口水雞,唯獨差咁的香。
口水雞(例)
食完同店員講下意見,都大方接受,仲話已經同左廚房講,之後仲送左個甜品-冰粉比我地,好岩食完辣野解下油膩,尼個真係好正。
冰粉
我地都好鐘意佢每樣細細碟,可以有多的可以選擇,下次再黎希望會再有進步啦。
2017-04-08
四川鍋筍