2017-11-04
今朝同爸爸去左睇早場,睇完都差唔多一點,而我又約左人三點鐘,見仲有時間,就諗住去食個譚仔先再出去~聽我妹講,華都個邊開左間新譚仔,咁就去果邊試下啦位置係百佳同手作之店中間,睇個門口好似好細咁,但一入去轉個彎先發現個空間幾大喎!我背住個廚房坐,發現入面勁多姐姐,好忙好忙但唔知係咪因為今日星期六呢?好多客?我留意到負責樓面既姐姐都無咩表情,仲好惡添,仲要有個姐姐係個洗野既窗口位罵入面負責洗碗啲姐姐,惡(定其實係大聲?)到我果邊區域既客全部都望住佢😰 嗯..... 有少少戰戰兢兢咁舉手叫左個姐姐黎落單,好彩除左無乜表情外姐姐都無罵我😭 不過我見到隔離枱既婆婆叫左三次姐姐(三次姐姐都非同一人)畀兩杯熱水佢但姐姐們都無理佢,婆婆個表情都有啲嬲嬲豬啦乍醬中辣等左一陣個麵終於到,久違地係堂食時叫左碗乍醬,無諗過...而家一個餸份量既乍醬,會少過以前三分之一左右(葵廣果間分店無份量少左既問題),但價錢仲要比以前貴左7蚊😭(好啦,如果26蚊係好耐歷史既價錢,咁我食過其他分店都係29蚊碗啫🤷🏼♀️)。 咁其實佢加價既幅度都唔細喎! 不過味道係以前食開既乍醬,好食👍🏼因為而家食過好多間乍醬,味道已經同以前大
聽我妹講,華都個邊開左間新譚仔,咁就去果邊試下啦
我背住個廚房坐,發現入面勁多姐姐,好忙好忙
乍醬中辣
等左一陣個麵終於到,久違地係堂食時叫左碗乍醬,無諗過...而家一個餸份量既乍醬,會少過以前三分之一左右(葵廣果間分店無份量少左既問題),但價錢仲要比以前貴左7蚊😭(好啦,如果26蚊係好耐歷史既價錢,咁我食過其他分店都係29蚊碗啫🤷🏼♀️)。 咁其實佢加價既幅度都唔細喎! 不過味道係以前食開既乍醬,好食👍🏼因為而家食過好多間乍醬,味道已經同以前大有不同啦,覺得麻麻,都係以前未咁出名果陣好食啲☹️
不過我唔明點解啲麵可以碎成咁🙄望過張單我無叫佢將啲麵「碎上」喎!本身我以為得我個碗係咁,但留意到其他人都係咁..... 食到中間,我決定跟大隊,放棄用筷子,統一用匙羹食米線
然後個辣度我覺得麻麻,唔知係上菜時姐姐講岩定其實係上錯,姐姐上菜時話「乍醬小辣」,雖然佢話佢講錯,但我諗應該都無錯架啦,我都食唔到有幾辣,應該係小辣無誤
總之,對於哩間譚仔,只有對乍醬既味道感到滿意