2018-06-03
2018.5.31約好左妹妹今日去銅鑼灣食烤雞,順便行下Sogo!選左推薦好評多的這間The Hawduk! 原來餐廳仲拎左最優秀開飯韓國餐廳優異獎!並入選我最喜愛食肆2018之列!當然要一試其中美味餐廳環境寬敞,格調高雅,適合三五知己約會吹水!一覽無遺見到廚房內部,最吸晴係個部意大利火山岩焗爐,我見烤雞美食都是在爐中烤起。先同妹妹點選飲品,我點左個蜜桃熱茶($38),而妹妹就點左個無酒藍莓桑格利亞($88)。蜜桃熱茶好香蜜桃香味,味道香甜。而無酒藍莓桑格利亞真係超好飲,藍莓的甜香好突出,配上不同的新鮮水果,味道清新可口!這個我們都十分大愛!十分推薦!到主食,我們先點了個韓式芝士薄餅$128!以前去韓國食炸雞,芝士多是無/淡味牽絲!但今次這店真的打破我對韓國芝士的印象!這個芝士薄餅混合了多種芝士,可以見到還有blue cheese, pizza味道咸香,而且還附上蜜糖可以塗在pizza面!我同妹妹都認為蜜糖簡直神來一筆,必定要塗上,因為兩者配合真係將味道升華至極致!咸甜口味十分惹味和諧。芝士牽絲度高又濃又香,美觀又好味再叫左個烤雞配年糕$208!服務員好貼心落單前有提一提我們這款會有少
再叫左個烤雞配年糕$208!
服務員好貼心落單前有提一提我們這款會有少少辣。好彩我們都可以接受少辣程度。烤雞都好大碟,年糕好夠煙韌。甜酸醬汁再配少少辣,真的十分惹味。旁邊配以沙律菜同腌蘿蔔可以清清味蕾,同埋附上手套一隻去食雞,真的好貼心!
總括而言,餐廳環境舒適寬敞,服務員貼心有禮,食物亦出色美味,十分值得推薦再encore