2019-07-12 92 瀏覽
今日去完gym等朋友收工,大家都好肚餓,經過門口見到呢間燒味餐廳有好多燒味選擇就入去試下。睇下餐牌(餐牌相),連叉燒都有兩款,又想食蒸魚又想食燒味,最後就揀左二人套餐。先黎左碟鵝掌鵝翼同骨湯菜心,鵝掌鵝翼好有咬口,味道有D似白鳳爪,不同之處係中間會多D肉食。菜心用骨湯浸熟,有D肉骨茶Feel。燒味方面就揀左乳豬拼燒鵝,乳豬皮脆惹味,燒鵝唔會有騷味,唔太油燒得好好,點埋個醬更加減到油膩感。蒸魚方面叫左豉汁蒸倉魚,貪佢少D骨,條魚蒸得岩岩好,肉嫩好易夾起,條魚都幾大條。雖然都食到飽飽地,但見隔離枱枱都有叫肥膿腩叉,忍唔住都叫左碟試下,唔試唔知道,今晚既MVP原來就係呢碟特級叉燒,味道口感都係一流,唔怪得寫住數量有限,售完即止,絕對係必叫之選。另外晚市點餐都有煲足5個鐘既老火湯送埋,飲得出真材實料冇味精,仲要好大碗,頓時覺得個餐好抵!最後飽到不得了,灣仔區好多餐廳又貴又唔太好食,呢間真係叫高CP值,下次黎到一定要再叫肥膿腩叉!P.S. 怡姐(唔知有冇打錯名)好熱情待客,個個店員都同客有講有笑,舖頭充滿住人情味,食都食得開心D。

• 肥濃腩叉