2019-11-18 216 瀏覽
中秋節弟弟提議一家人去饑落亭食團圓飯😀餐廳前身係瀝源人氣大排檔陳根記,由冬菇亭搬到大埔地鋪,地點雖然唔係喺正大街,但去果晚仍然座無虛席,門外仲有唔少人等位。節日關係,我同媽媽要食齋。職員好細心,上齋菜時會特意放近我同媽媽前面,上葷菜時就會放喺我貌似禽畜嘅弟弟前。有啲餸菜更會有兩個version,好似蟹籽蛋皮福袋,佢另上一碟係純素嘅👍🏻👍🏻食物方面,上湯浸雪耳萵筍絲同蛋皮福袋冇加好多調味,清清地反而食到食物原味,特別係萵筍好鮮甜爽脆😋南乳雜菜粉絲都好好食,雜菜同粉絲吸收哂南乳汁,但唔會鹹得滯,我淨食都👍🏻其實以上我已經飽,但屋企人仍然叫左碟羅漢齋炒麵,真係想叫大嘥鬼過黎唱返首眼闊肚窄俾佢地聽🙃不過話說回來,麵煎得好脆,亦好掛汁👍🏻👍🏻葷菜方面,全部係我弟弟至愛嘅濃味嘢,蠔餅有剩我打包第二日食😅最後屋企人仲食埋佢哋嘅甜品楊枝甘露😅整體黎講,新店無論野食、環境同服務都好好,難得一家人聚下,就算有人食齋有人食肉都照顧周到,希望下次唔食齋時再黎試😋
中秋節弟弟提議一家人去饑落亭食團圓飯😀

上湯浸雪耳萵筍絲