2020-05-15
難得疫情有改善,就決定今晚去据扒 ! 我第一時間諗起既就係金鳳,朋友佢話未食過,咁就要試一試啦。金鳳我由中學生食到以家裝潢仍然冇改變到,好多回憶~今晚唔多人,亦因為銅鑼灣太多選擇,一般都不會爆埸,可以隨便選擇座位,慢慢食。餐牌10年如一日,變既只有價錢,都尚算平價。我同朋友點左一份美國雪花牛扒 (黑淑汁) 同 白汁芝士西蘭花。牛扒黎到已經淋左汁,記得以前會上枱後詢問你要咩汁先係你面前淋,老顧客表示轉左有d可惜haha。鐵板夠熱,d汁滾到你會聽到滋滋聲,加上香味,令我已經忍唔住拎起刀叉開餐點左5成,都無過熟,肉質軟淋,因雪花牛扒偏肥,濃厚肉味搭上脂肪香味,口感非常滿足。之後上西蘭花,其實係因為小第正減肥想食少少菜所以先叫~~呢道就沒有什麼評價,白灼菜心加上偏淡味既芝士,非常普通。如想食菜既朋友建議點"食菜有益"或沙律餐會比較好。金鳳特色SIZE既飲品,凍熱同價,但加大需要$5,令人又愛又恨。2人除返都唔洗$100,金鳳仍然係抵食之選,而質素和氣氛經過數十載都沒有變改,無論你因食物或環境前去我認為都不會失望。
金鳳我由中學生食到以家裝潢仍然冇改變到,好多回憶~
餐牌10年如一日,變既只有價錢,都尚算平價。
之後上西蘭花,其實係因為小第正減肥想食少少菜所以先叫~~
呢道就沒有什麼評價,白灼菜心加上偏淡味既芝士,非常普通。
如想食菜既朋友建議點"食菜有益"或沙律餐會比較好。