2021-10-20
First time trying Nepalese cuisine. The momo looks so colorful, and they taste so good! 第一次食MOMOZ是在尖沙咀店,碰到大廚傾兩句非常有熱誠,他是印度人來港多年,曾經去過不同地方學廚,仲介紹佢老闆新開的其他餐廳😂 而這次中環蘭桂坊的MOMOZ是我第二次拜訪! Momo是尼泊爾傳統食物—蒸餃,源自於西藏,同我地食開的餃子和小籠包類似,以麵粉搓皮包住各樣的餡料,點醬汁食。Momo的食法還有很多,可以做甜點/放湯,這裡則以沾醬為主。而在MOMOZ店內可選的總類超多,fusion式,例如香港的叉燒醬、韓國的泡菜、瑞士/義大利的芝士。聽說他們源用傳統做法以人工搓皮! 𝓒𝓱𝓪𝓻 𝓢𝓲𝓾 𝓛𝓪𝓶𝓫 𝓜𝓸𝓶𝓸 ($88) 𝓝𝓩 𝓛𝓪𝓶𝓫, 𝓢𝓪𝓴𝓴𝓸𝓻 𝓕𝓻𝓮𝓼𝓱 𝓗𝓮𝓻𝓫𝓼 𝓒𝓸𝓻𝓲𝓪𝓷𝓭𝓮𝓻餡料主要係羊肉,少少羶,配2個sauce係叉燒醬 偏鹹和Classic Chutney少少辣。一定要沾叉燒醬先有叉燒feel😆 𝓚𝓲𝓶𝓬𝓱𝓲 𝓜𝓸𝓶𝓸 ($98) 𝓚𝓲𝓶𝓬𝓱𝓲, 𝓢𝓱𝓲𝓲𝓽𝓪𝓴𝓮 𝓜𝓾𝓼𝓱𝓻𝓸𝓸𝓶, 𝓗
𝓒𝓱𝓪𝓻 𝓢𝓲𝓾 𝓛𝓪𝓶𝓫 𝓜𝓸𝓶𝓸 ($88)
𝓚𝓲𝓶𝓬𝓱𝓲 𝓜𝓸𝓶𝓸 ($98)
𝓚𝓲𝓶𝓬𝓱𝓲, 𝓢𝓱𝓲𝓲𝓽𝓪𝓴𝓮 𝓜𝓾𝓼𝓱𝓻𝓸𝓸𝓶, 𝓗𝓪𝓵𝓵𝓸𝓾𝓶𝓲 𝓒𝓗𝓮𝓮𝓼𝓮, 𝓒𝓱𝓲𝓵𝓵𝓲, 𝓔𝓭𝓲𝓫𝓵𝓮 𝓕𝓵𝓸𝔀𝓮𝓻
綠色的肌膚加上頭頂上的花花,外貌取勝! 咬開有啲粉絲泡菜。皮比起叉燒的薄,點mint醬最好味!
𝓓𝔂𝓷𝓪𝓶𝓲𝓽𝓮 𝓟𝓻𝓪𝔀𝓷 𝓡𝓸𝓵𝓵 ($118)
𝓓𝓮𝓮𝓹 𝓕𝓻𝓲𝓮𝓭 𝓟𝓻𝓪𝔀𝓷𝓼, 𝓢𝓹𝓲𝓬𝓮𝓼, 𝓒𝓱𝓸𝓹𝓹𝓮𝓭 𝓥𝓮𝓰𝓮𝓽𝓪𝓫𝓵𝓮, 𝓒𝓸𝓬𝓴𝓽𝓪𝓲𝓵 𝓢𝓪𝓾𝓬𝓮
大蝦非常香但沾滿醬汁不脆,加上切碎的椰菜和紅蘿蔔,平衡油膩感。Roll的皮其實有點像蛋餅,加上佢連埋蛋一齊煎更似!
𝓞𝓻𝓪𝓷𝓰𝓮 𝓑𝓵𝓸𝓸𝓼𝓸𝓶 𝓜𝓸𝓬𝓴𝓽𝓪𝓲𝓵𝓼
有鮮橙味道的fruit punch,甜度適中👌🏻 so refreshing!
位置方便,在蘭桂坊路口花舖轉左就見到,店內主要以英文溝通叫野食,店員都好nice! 唯一是店內冷氣唔係太夠,夏天去會有d熱~