2023-01-13 135 瀏覽
📍小草十八怪石鍋米線雖然係石鍋所以諗住佢要啲時間整,不過都算等得耐,催咗一次單,樓面唔係太夠人手🤔柴火麻辣湯 黑毛豬梅肉片 墨魚丸 豆卜 薯粉至於呢一個麻辣湯底嘅面,首先一上枱就見到成碗嘢係偏深紅近黑多過紅,一聞落去唔似我平時食開嘅麻辣味🤔 不過始終未到都係要試咗先可以判斷,一飲落去第一個感覺係有少少苦,好似有藥材嘅味道咁樣🫢 睇返個湯底係柴火,但係應該唔關藥材事(?) 入面嘅梅肉片有三塊,墨魚丸就一粒切開兩邊有四舊,豆卜都有幾舊嘅,淨係份量係平均偏少。至於薯粉就正常啦,不過因為索得太多汁食落去都有少少苦味,所以最後都食唔晒🥵極品蟹皇湯 十八怪照通炸醬 腐皮 生菜 米線乍醬唔係平時食開嘅味🧐但因為太咸所以都唔識形容係咩味,咸到咁細兜都食唔晒😂腐皮生菜呢啲正常啦😜米線係偏幼身嗰款,都正常嘅。個湯呢…我本身好期待,見到佢加咗隻蛋俾我仲好開心添🫠點知嗒落就好似清湯咁,完全無蟹/海鮮味🥲同行人話隻蛋係用嚟俾錯覺你,等你以為有啲蟹膏,個湯有啲質感🫣食到碗底有少少好細粒好似麵包碎,懷疑係蟹肉嘅嘢…😥其實無蟹肉唔緊要,我都係想要陣味啫…但真係無應該可以改名做:極清蟹皇湯底蝦膠釀豆卜呢個小食算係幾好味
📍小草十八怪石鍋米線

柴火麻辣湯 黑毛豬梅肉片 墨魚丸 豆卜 薯粉
柴火麻辣湯底

極品蟹皇湯 十八怪照通炸醬 腐皮 生菜 米線
應該可以改名做:極清蟹皇湯底
極品蟹皇湯底

蝦膠釀豆卜
呢個小食算係幾好味,係啲蝦膠釀落去啲豆卜度,入面嘅蝦肉都食落去味道豐富,如果豆卜炸得好脆,一咬落去有兩個層次而且味道好,都推介嘅👍🏻
蝦膠釀豆卜

芒果凍頂烏龍茶
呢杯嘢都值得一讚😂 份量夠晒大,而且入面嘅芒果味都好濃,唔會係死甜嗰種味道。
芒果凍頂烏龍茶

話說食完嘅時候,我哋問收錢嗰個究竟柴火麻辣燙入邊嘅柴火係乜嘢,跟住佢一句「唔知喎」就完咗,諗住幫佢兜可能係用啲特別嘅方法整,所以有呢隻味都唔得😅 整體來講價錢都係算平嘅,不過值唔值得就見仁見智啦,而且我哋嗌三個餸係冇得自己加落去個碗度玩都冇得玩嘅😂

🍽️小草十八怪石鍋米線 (旺角)
旺角亞皆老街36-38號龍飛大廈地下3-4號舖
2022-12-18