2023-04-21
🍋意大利小鎮晚餐🥂未入餐廳已經見到牆上嘅檸檬畫令人諗起Sorrento滿街都係檸檬樹餐廳內窗框畫咗Sorrento小鎮嘅風景天花掛滿綠色植物 加上藍白色調嘅設計仲有小樓梯 好有南意家居嘅感覺户外茶座好寫意位置可以望到將軍澳海濱好似真係置身喺Napoli 海岸🥂Prosecco Santa Margherita味道偏甜 好易入口🔸Crocchettone ~ Eggplant in tomato sauce & ricotta 🍆南意嘅特色小食 長麵包嘅外形 其實係炸薯蓉表面油泡過茄子片、羅勒葉及車厘茄夾層有番茄醬及Ricotta芝士口感香脆 仲可以點橄欖羅勒醬 味道更豐富🔹Tartufo 🍕with mushrooms, porcini, mozzarella手製薄餅口感軟熟 有空氣感即叫即烤水牛芝士入口溶化 松露味極香濃🔸Mixed Seafood Linguine Positano一上枱聞到好香龍蝦汁味道 🦞海鮮有好多 藍青口味道濃大蝦好鮮甜 大蜆肥美鮮甜香濃嘅龍蝦醬汁令整體味道更提升😋🍋 Lemon Sobert用Sorrento特大檸檬裝住Sobert味道同一般檸檬唔同 好清甜
令人諗起Sorrento滿街都係檸檬樹 餐廳內窗框畫咗Sorrento小鎮嘅風景
天花掛滿綠色植物 加上藍白色調嘅設計 仲有小樓梯 好有南意家居嘅感覺 户外茶座好寫意位置可以望到將軍澳海濱
好似真係置身喺Napoli 海岸 🥂Prosecco Santa Margherita
味道偏甜 好易入口 🔸Crocchettone ~ Eggplant in tomato sauce & ricotta 🍆
南意嘅特色小食 長麵包嘅外形 其實係炸薯蓉
表面油泡過茄子片、羅勒葉及車厘茄
夾層有番茄醬及Ricotta芝士
口感香脆 仲可以點橄欖羅勒醬 味道更豐富 🔹Tartufo 🍕
手製薄餅口感軟熟 有空氣感即叫即烤
水牛芝士入口溶化 松露味極香濃 🔸Mixed Seafood Linguine Positano
一上枱聞到好香龍蝦汁味道 🦞
海鮮有好多 藍青口味道濃
大蝦好鮮甜 大蜆肥美鮮甜
香濃嘅龍蝦醬汁令整體味道更提升😋 🍋 Lemon Sobert
用Sorrento特大檸檬裝住Sobert
味道同一般檸檬唔同 好清甜 夠冰涼
🥥 Coconut Ice Cream🍨
椰子味香濃 口感軟滑 入面仲有粒粒椰肉 🥂Limoncello
Sorrento最出名嘅檸檬餐後甜酒
香味好濃郁 又有檸檬嘅香甜