2024-12-11 581 瀏覽
最近12月好多飯局食到飽飽滯滯,所以呢日喺旺角路過間粥麵舖 見幾乾淨企理就入咗去坐低阿媽要咗個雲吞麵 我真係濟到搞唔掂所以要咗個雞粥清下腸胃。另外仲嗌咗上湯芥蘭,叫咗個炸兩、桑寄生茶,最尾仲要咗杯凍豆漿雲吞麪湯底好得,大地魚粉味好出,啲麪都好彈牙唔會有鹼水味。店內有介紹原來雲吞入邊都有落大地魚碎同蛋黃,唔怪得食落咁鮮。天氣凍,啲芥蘭有湯浸住可以keep warm耐啲我喺屋企未食過咁粗嘅芥蘭lol 阿媽鍾意硬身啲嘅菜好滿意,好有菜味跟住我個雞粥,夾起舊雞仲有幾滴黃色精華雞油滴返落去,香到呢啲雞件都唔會話好多骨,兩隻翼同脾,一隻雞翼尖同好似有兩舊胸,唔會好肥 肉質都幾嫩之後係炸兩,如果大份啲會更開心,不過呢啲邪惡嘢都係小食多滋味個豉油似係調過,無平時食開嗰啲咁咸,浸落去沖涼都ok桑寄生茶第一次飲,唔會太甜 有少少中藥味,係養生嘅味道
雲吞麪湯底好得,大地魚粉味好出,啲麪都好彈牙唔會有鹼水味。

天氣凍,啲芥蘭有湯浸住可以keep warm耐啲

跟住我個雞粥,夾起舊雞仲有幾滴黃色精華雞油滴返落去,香到呢

個豉油似係調過,無平時食開嗰啲咁咸,浸落去沖涼都ok

桑寄生茶第一次飲,唔會太甜 有少少中藥味,係養生嘅味道