2017-02-16
二堂妹跟男朋友拍拖9年,拍拖的時候,他們也覺得對方樣子很似自己, 天生一副夫妻相,終於拉埋天窗!真是可喜可賀!他們包場設午宴於尖沙咀 The ONE 19樓 Harlan's 招待親友;另設晚宴招待朋友!我是第一次在香港出席婚宴午餐!感覺滿有好奇及期待!高級意大利餐廳 Harlan's 位於高層,環境開揚極致,幸好當日晴天!維港景觀不俗!令人感到心曠神怡! 卻是冷氣不足,爸爸及表姐妹焗到暈!要出去抖氣! 至於,有哮喘的大姑姐,日間不用噴藥,當時,她也感到辛苦要噴一噴藥! 這裡有兩張長枱,一排約廿人,一張長枱席上為女家親友,另 一張為男家親友!另有一張細枱!全場可容納大約一百名賓客! 談論食物之前,先講服務,實在令我不吐不快! 以這間高級意大利餐廳來說,服務方面未達到水準!完全唔掂!好似未 Training 好就開工!婚宴上,Harlan's 貴為一間高級餐廳,相信大家聽完我講,都覺得服務唔掂呀! 聽聞婚宴還要動輒 $2,000/ 位!1) 我們坐喺一排廿人嘅長枱,席上賓客攞錯隔離賓客嘅麵包餐碟都唔出奇,輪到我無碟用, 即刻要求侍應補一套餐碟連餐包刀及餐刀俾我!佢話要由頭數到尾 chec
1) 我們坐喺一排廿人嘅長枱,席上賓客攞錯隔離賓客嘅麵包餐碟都唔出奇,輪到我無碟用, 即刻要求侍應補一套餐碟連餐包刀及餐刀俾我!佢話要由頭數到尾 check check 先! 認真小題大做!我都明白為咗保障餐廳是否有損失!驚賓客會偷餐具咩?!後來,只係補咗隻碟同餐刀,餐巾就無俾到!係媽咪俾佢條餐巾我用咋!
2) 爸爸杯橙汁飲完,叫個侍應加橙汁,懶懶行搵第二個侍應嚟!
3) 上餐湯時,細小嘅麵包碟仍擺喺我面前,侍應叫我攞開隻碟,方便佢放碟湯喎!吓!🙄🙄仲以為佢會幫我將麵包碟放去左邊,竟然叫我動手!
4) 甜品之後,可以叫咖啡或茶係理所當然! 侍應不但無主動問賓客,當我們一家人正想向侍應落單點飲品時,佢話 3:30 要交場,當時我睇錶係 3:45,佢話 over run 趕住交場安排唔到喎!堂妹經過順便同侍應講照落單啦!爸爸見狀,唔想大家難做,就話我們唔飲而家走嘞!個侍應連唔好意思都無講聲,即刻行咗去嘞!
Wedding Lunch 麵包籃
先上餐包,溫熱的麵包富有麥香,外層微硬,包身軟熟密度高!塗上軟滑的牛油,為大家打開味蕾吧!
加入矜貴的白松露油,令本身菌香滿載的蘑菇湯香氣更添濃厚! 混合忌廉,蘑菇湯質感幼滑細膩!香滑濃郁!還有一點菌類豐富了口感!
一大塊牛扒,見到都令人大滿足! 分別是7成熟及9成熟!
以茄汁、香蒜及羅勒調味!香氣洋溢! 惹人垂涎! 有3隻鮮蝦,散發濃郁鮮香! 扭紋粉軟硬適中富彈性,勝在食到尾仍是熱熱地!蕃茄汁配合得宜,一點也不覺膩!
富鮮味的海驢魚魚身鮮滑!牛油果醬混合烤粟米Salsa ,清新度滿分!同時可減膩,而且配搭起來擦出不俗的火花!
朱古力 Opera 蛋糕配上白色的雲呢拿雪糕,黑白分明!並綴以鮮紅色的士多啤梨醬,黑、白、紅形成強烈對比! 朱古力蛋糕上灑上金色糖粉,突顯高貴!啖啖香濃滑溜的朱古力慕思質感,濕潤軟滑細膩,整體甜度恰到好處! 甜品正好為這婚宴午餐畫上完美句號!
想點番杯意大利咖啡來品嚐,侍應話 over run 趕住交場安排唔到喎!教人失望!
總括來說,食物賣相及水準不錯!環境又開揚優雅,衰在服務差及冷氣不足!要出去抖氣!服務方面有改善空間!
難為間餐廳攞到港澳 2014, 2015 最佳餐廳,恐怕今年攞唔到嘞!