2022-07-24
今次約左間omakase餐廳位於上環呢間有九州師傅👨🍳坐鎮今次由慶師傅負責處理食材多款食材都係嚟自淡路島每啖都係幸福嘅滋味🔸前菜▫門鱔真子啫喱▫果茄三文魚籽秋葵▫左口魚配水雲南蠻漬前菜由左至右淡味至濃味咁食,係味覺嘅享受。啫喱有真子,有點粒粒嘅咬口非常特別。果茄非常鮮甜,配埋魚籽香味十足。左口魚配左南蠻漬酸酸甜甜好好食。🔸刺身▫北海道根室海膽▫鏗魚▫長崎拖羅▫車海路▫右口魚▫淡路島蘿蔔最鍾意北海道根室海膽,超鮮甜😍拖羅無筋,有入口即溶嘅感覺!每款都有唔同配料,口感豐富。🔸湯▫門膳湯▫河蜆湯用左白麵豉、麵豉、西京麵豉煮,唔會太鹹。門膽湯配有海膽豆腐、荷蘭豆、真雕,非常鮮甜,清除味蕾,為烹煮做準備。🔸真味真味嘅所有食材都用左備長炭燒,非常香炭燒味。▫️鹿兒島煙肉配露筍用左淡路島他他醬配上BB紫蘇葉,煙肉肉質香濃。▫️日本燒賣外層包著糯米配芥辣酸汁,內層有雞肉、冬菇,日式燒賣第一次試,非常獨特!▫️炸牛秋魚 ▫️粟米天婦羅🍤外層係蕃薯絲,炸完好酥脆。用左黃粟米,非常鮮甜。▫️九州蓮藕餅蓮藕磨成蓉蒸完再炸,配有櫻花蝦及wasabi汁,非常香脆👍🏼四國慢煮鮑魚配鮑魚肝醬、蘿蔔蘿蔔好入味,慢煮鮑魚用左4個
餐廳位於上環
▫淡路島蘿蔔
🔸湯
▫門膳湯
▫河蜆湯
用左白麵豉、麵豉、西京麵豉煮,唔會太鹹。
🔸真味
真味嘅所有食材都用左備長炭燒,非常香炭燒味。
▫️鹿兒島煙肉配露筍
用左淡路島他他醬配上BB紫蘇葉,煙肉肉質香濃。
▫️日本燒賣
▫️炸牛秋魚
▫️粟米天婦羅🍤
外層係蕃薯絲,炸完好酥脆。用左黃粟米,非常鮮甜。
▫️九州蓮藕餅
四國慢煮鮑魚配鮑魚肝醬、蘿蔔
蘿蔔好入味,慢煮鮑魚用左4個鍾烹煮,煮得好腍,入口軟滑。
🔸壽司
▫北海島喜之次配炙燒過紫菜
▫大拖羅筋配京蔥
▫北海道根室海膽
▫吞拿魚蓉卷配兵庫縣玉子
手釣魚質更濃更滑。手釣魚肉口感實淨。深海池魚口感彈牙爽口,油甘香濃。石九公無須再搽醬油已經好濃味。淡路島洋蔥配有調味料炒過,雞魚炙燒過再配上洋蔥,味道好香濃。喜之次油脂香濃,大拖羅油脂更香。北海道根室海膽creamy入口即溶。
🔸甜品
▫靜岡蜜瓜
日本直送嘅蜜瓜真係好鮮甜,再配埋晴王提子,為呢餐盛宴畫上圓滿嘅句號