2016-10-23 508 瀏覽
路過尖沙咀心血來潮想吃雞煲,所以來到了這餐廳。店位於尖沙咀彌敦道ISQUARE旁,不難找。比較像吃精緻中菜的小店,座位也比較舒服,沒那麼擠擁。我們點了中辣雞煲。雞煲來之前,店家先送上一籠點心做餐前小食,點心拍得住酒樓水準,認真一流!食完點心無幾耐,雞煲就到。一打開蓋,裡面的配料很多,大量洋蔥、紫洋蔥和青椒等等,不過需要花點時間煮一煮才腍。先吃一件雞,湯汁是很濃味,加入大量香料,辣度和麻度都很野味,不得不佩服老闆調較湯底的用心。雞件不但多,而且也很滑,非常香口。雞完全入晒味, 雖然係麻辣, 但沒有想像中咁辣, 易入口, 係食完之後有少少麻的感覺.食完雞之後, 個煲唔好浪費! 用番佢留下的麻辣汁, 加番上湯上去, 火鍋先至正式開始! 而火鍋的材料就跟你上湯開始, 一碟碟送來。其他食材好新鮮, 有肥牛, 豚肉, 手打魚滑, 鯇魚片, 烏冬等..... 而有幾樣野真係值得推介, 首先係手切肥牛,呢度既肉好有牛肉味,並無一般雪味, 又好有口感,第二樣係手打魚滑, 真係好彈食, 味道亦調得好好!鯇魚片亦都非常新鮮爽口!去到埋單, 都只係$696,除開四個人, 每人都只係$170左右,相當抵食!

我們點了中辣雞煲雞煲來之前,店家先送上一籠點心做餐前小食,點心拍得住酒樓水準,認真一流!

2016-10-17
20 分鐘 (堂食)
用餐優惠
優惠券
  • 雞煲
  • 雞煲,火鍋,點心