2022-10-25
終於打卡四季酒店嘅酒吧Argo,號稱Asia’s 50 Best Bars 2022嘅第三名🤑 日頭係食buffet嘅地方,到5點Argo先會變成酒吧,入夜後個環境會更加靚!-我哋係坐bar枱位置,落座後bartender就會同我哋介紹個Menu,因為無人講解真係未必知道佢做緊咩😹!首先Argo嘅 Menu主要分為6種主要材料,包括 ☕Coffee 🍯Honey 🌾Rice 🍫Cacao 🥣Vanilla 🍏Apples!每種ingredients 分別有2️⃣款Cocktail,最後一頁會按酒精濃度排序。每一杯Cocktail下都有佢嘅小故事,有興趣不妨睇一睇Menu上嘅文字或者同bartender傾下。-🎈Welcome drinks成日都覺得免費嘅最好食🤑 Argo嘅welcome drinks都幾有心思,係一杯champagne入面加入一粒Gummy Bear。簡單得嚟覺得佢超可愛,而且兩個人去隻gummy bear都係唔同顔色~ 望住隻熊仔係氣泡入面真係幾特別🐻推薦指數: 8/10-🎈Snacks呢到嘅snacks居然唔洗加錢!有一小碗橄欖同一小碗nuts,誠意十足~ 食完一碗唔
我哋係坐bar枱位置,落座後bartender就會同我哋介紹個Menu,因為無人講解真係未必知道佢做緊咩😹!首先Argo嘅 Menu主要分為6種主要材料,包括 ☕Coffee 🍯Honey 🌾Rice 🍫Cacao 🥣Vanilla 🍏Apples! 每種ingredients 分別有2️⃣款Cocktail,最後一頁會按酒精濃度排序。每一杯Cocktail下都有佢嘅小故事,有興趣不妨睇一睇Menu上嘅文字或者同 bartender傾下。
🎈Welcome drinks
🎈Snacks
呢到嘅snacks居然唔洗加錢!有一小碗橄欖同一小碗nuts,誠意十足~ 食完一碗唔洗叫,店員好快都會幫你換一碗新。最後我哋應該食左3碗nuts🤑
推薦指數: 7.5/10
🎈Bark, Leaf & Love ($150)
花多眼亂下就問左bartender 邊一款最popular。呢一杯 "Bark, Leaf & Love" 係以Honey作為ingredient嘅Cocktail,而當中嘅蜜糖係採自香港農場。佢仲介紹呢一款Cocktail嘅杯都係專門為呢杯Cocktail訂做,靈感來自於honeycomb。味道微甜容易入口,帶點花香味。雖然容易入口,但不知不覺發現酒精濃度好似比平時飲開嘅Cocktail更高🍯
推薦指數: 8/10
🎈Green & Gold Spritz ($150)
呢一杯酒係屬於Apples系列的,落單後bartender同我哋講呢一杯先係佢favourite。佢相對honey個款比較酸一點,同蘋果一樣味道比較fresh。Menu上話佢係flavour from Apple Crumble & fresh cut grass,前者就真係唔覺,後者就可能有少少啦。不過同樣地酒精濃度好似都比外面高。
🎀總括而言🎀
👉食物:有唔少bar food不過我哋只叫左兩杯cocktail,加埋welcome drink人均$165有兩杯酒精飲品我覺得又幾抵😹 每杯Cocktails有自己故事呢個位令人覺得好有心思,仲加左唔少香港特色。
👉服務:服務都幾好,nuts食完好快會幫你換新
👉環境:5點來到仲係日頭,覺得好grand好華麗。但慢慢入夜之後個feel真係會唔同,夜晚著哂燈好靚!
🎀其他小資訊🎀
👉訂位:無得book位,如果有心水位置當然最好早少少去!酒吧5點開始開放入座,我哋星期日未開門已經見到有少少人排隊,5點多都full左一半了。
👉溫馨提示:宜家入酒吧需要出示快測結果先入得啊~
👉信用卡優惠:🈚