2018-08-21 220 瀏覽
Omakase廚師發辦係日本菜入面最高級嘅食法, 由主廚按每日最時令嘅食材, 係食客面前即場炮製時令刺身, 壽司同其他料理, 每款上碟前向食客細細介紹, 讓食客可邊食邊了解日本飲食文化, 係一個非常好嘅體驗。鮨見係尖沙咀開業唔係好耐, 因為提供抵食Omakase而非常有人氣, 但係我好少去尖沙咀午飯所以一直未試過, 今日趁請表哥食生日飯, 就同同樣愛食日本菜嘅佢去豪返餐。😙我地比訂座時間早到餐廳, 餐廳裝修非常富有日式風格, 全店以木色為主, 師傅係日本人, 識得講英文同少少廣東話, 溝通絕種冇問題, 而且態度親切有禮, 一進門同師傅打招呼, 用我地初級日語同佢傾談, 感覺上真係好似去左日本開餐一樣。🇯🇵餐廳提供左幾款唔同價錢嘅Omakase, 我地揀左$388 嘅Omakase, 同師傅講左我地對食物嘅喜好之後, 由訂枱至今期待左成個月嘅Omakase正式開始。😆鮨見Omakase(櫻) $388$400都唔駛嘅Omakase我都係第一次食, 呢款$388嘅Omakase雖然價錢平, 不過都包括前菜, 茶碗蒸, 江戶前壽司8款, 鮮魚湯同甜品, 比起動輒過千嘅普通Omakase餐,

鮨見Omakase(櫻) $388
$400都唔駛嘅Omakase我都係第一次食, 呢款$388嘅Omakase雖然價錢平, 不過都包括前菜, 茶碗蒸, 江戶前壽司8款, 鮮魚湯同甜品, 比起動輒過千嘅普通Omakase餐, 份量都唔係少好多。😁

前菜
今日嘅前菜係腐皮伴八爪魚漬物, 八爪魚爽口, 味道唔太濃, 非常醒胃。
腐皮伴八爪魚漬物

茶碗蒸
日式茶碗蒸蒸煮時間恰到好處, 非常嫩滑, 加上瑤柱高湯, 好惹味。😋

江戶前壽司8款
鮨見嘅師傅係來自東京, 以東京最正宗Omakase都係以江戶前方式炮製, 師傅會把壽司飯預先調味, 加上即切的刺身同芥末, 一件一件咁俾食客享用。😙

金目鯛
金目鯛色澤鮮明亮麗, 厚身之餘仲要係魚腩位置, 油脂豐富, 味道甘香。

火炙深海池魚
深海池魚好彈牙, 魚鮮味濃, 師傅以火槍輕輕炙完之後味道層次更加豐富。👍

真鯛
真鯛剌身好有彈性, 而且魚脂豐富, 配埋味道濃郁嘅鯛魚肝一齊食, 味道好夾。

北海道帶子
軟腍彈牙嘅帶子好鮮甜, 沾上餐廳自家醬油, 非常惹味。😋

鯖魚
用鯖魚刺身壽司我係初次品嚐, 略帶醃料的微酸之餘亦食到魚肉嘅鮮味,色澤光鮮非常漂亮。😍

太刀魚
太刀魚魚鮮味較濃, 賣相非常吸引, 肉質比其他刺身有咬口。

左口魚裙邊
左口魚裙邊好彈牙, 配上微辣嘅魚子漬, 非常美味。👍

廣島蠔
師傅特別推介呢款用廣島蠔鮮製嘅壽司, 蠔肉飽滿多汁, 配上壽司飯味道果然更加突出。

秋刀魚
呢個餐原本只包括8款壽司, 師傅從言談間聽到我地講起上次食過唔常見到嘅秋刀魚刺身, 所以特意送俾我地食, 鮮甜嘅秋刀魚刺身配上香蔥同薑蓉, 入口魚鮮味充滿整個口腔。😍

手卷
本來我對手卷唔算太期待, 不過今日嘅手卷竟然係用上我最愛嘅馬冀海膽, 師傅先把馬冀海膽製成壽司再加上紫菜包住食, 馬冀海膽極鮮甜味美, 食完壽司雖然已經飽, 不過咁好食嘅馬冀海膽真係再多都食得哂。😆
馬冀海膽

鮮魚湯
壽司同手卷部份完左之後, 師傅送上呢款由金目鯛魚頭淆製成嘅鮮魚濃湯俾我地暖胃, 魚湯色澤奶白, 魚味非常濃。😋

甜品
最後食埋呢個豆腐雪糕, 呢餐Omakase價錢雖平, 不過非常滿足。👍
豆腐雪糕
2018-08-20