2020-11-04
要數香港現今排隊最誇張食肆應該非壽司郎跟牛大人莫屬,前者要提早兩個月預約,後者原本都要提前一個月訂座,不過早排疫情關係之前停業,暫時只提前一星期開放預約,而我親自見證秒殺黃金時段!而Walk in亦大概要預兩小時輪候,到底香港人有幾愛壽司郎同牛大人呢?牛大人兩小時任飲任食台式火鍋,湯底有十款選擇,鴛鴦鍋加$50,咁偶然食一次都會想試多個口味,牛大人秘方麻辣鍋有後勁,食到後期吃油條等吸味食材都幾辣!牛大人紅燒牛骨鍋味道香濃,好味。而任食有三個價錢選擇,最平$208有4款肉任食,上次第一次就試中間價位,$248有12款肉;今次則試最貴價錢,$298再多5款肉共17款,另外一人送兩粒澳洲M9和牛牛丸,係兩粒!唔係瀨尿牛丸但味幾濃,而且有肉汁,口感又彈牙。而今次食貴價餐目都無乜點叫中價或平價錢可選的肉。眾多肉類之中,我最喜歡澳洲和牛M5牛肩卷,油脂分布均勻;其他肉類亦新鮮,沒有未溶雪的硬身肉質。海鮮選擇唔算多,但鱸魚,脆鯇都厚切,肉質爽口。沙白都好大隻。而其他火鍋配料有多樣台灣直送及即時享用的台式小食,雖然近期鍾情即炸午餐肉,但鴨血,花膠都不停Encore,滷牛肚滷牛筋亦出色,另外多款水餃都皮
而其他火鍋配料有多樣台灣直送及即時享用的台式小食,雖然近期鍾情即炸午餐肉,但鴨血,花膠都不停Encore,滷牛肚滷牛筋亦出色,另外多款水餃都皮薄餡靚。可惜水蓮菜未有提供,這個菜在香港真的很少機會吃到。
飲品方面,四款樽裝冷泡茶也是健康推介,特飲也可以點選。而甜品有movenpick雪糕或台式仙草凍亦不錯。
120分鐘不停口都試唔晒所有食物飲品,亦應該食唔落咁多!但食左兩次都無伏,而尖沙咀分店環境及座位都較旺角寬敞。
同屋企人食,佢地無乜耐性比我相機食先,所以無乜相XD