上環新開左一間和牛專門店。知道係食頂級和牛,因此身為牛魔王既我特意光顧。一進餐廳後,木系的裝潢。加上很多金色的element. 帶左種高級嘅感覺。由於有Omakase set. 所以係開放式嘅廚房。見住師傅們用人手+機器將一片片和牛薄切,好治癒😍😍見到A4和牛我已經覺得好impressive.鮮紅色的牛,油花滿佈和牛上,油花綿密程度就如刻意設計的暗花圖案一般。我首先食咗塊,浸左超過10秒。店員大叫,「浸咁耐會曬咗隻牛架!三秒食得架喇!平時我哋當刺身咁食既」唔知係咪堅,但幾好笑。講返味道,浸3秒同浸10幾秒真係好大分別😂😂😂 3秒,入口即溶,油花淥到香晒!我覺得啲牛其實真係可以生食,主要係令啲油花受熱帶出更香嘅牛味食完A4我更鍾意A5和牛!A5和牛係粉紅色的!呢盤黑毛和牛無論厚度新鮮程度油脂分布都係一絕。聽店員講放入水煮3秒就食係最perfect. 於是我照做,雖然仍然係好粉紅,但我一啲都唔擔心直接放入口中,極香嘅和牛味。油脂嘅香氣會同我鼻腔散出嚟!口感方面,入口即溶,完美!黑薩摩雞肉呢種係用來做刺身嘅雞肉,每一個月只有100隻,所以產量唔會好多,師傅建議淥5秒鐘淥到九成熟。佢嘅口感嫩滑

由於有Omakase set. 所以係開放式嘅廚房。
見住師傅們用人手+機器將一片片和牛薄切,好治癒😍😍

見到A4和牛我已經覺得好impressive.
講返味道,浸3秒同浸10幾秒真係好大分別😂😂😂

食完A4我更鍾意A5和牛!

黑薩摩雞肉
呢種係用來做刺身嘅雞肉,每一個月只有100隻,所以產量唔會好多,師傅建議淥5秒鐘淥到九成熟。佢嘅口感嫩滑,口感彈牙。

最後食的是黑豚肉。
黑豚嘅里肌肉,黑豚嘅豬肩肉,黑豚既腩肉。
呢種排序係由小油脂去到多油脂分佈的排列。淥完7秒後仲係食到好香嘅豬味,同出面啲豬肉淥熟咗就冇豬味好唔一樣,個人鍾意食豬肩肉,因為油花分布比列適中

最後有綠茶雪糕甜品食,完美的句號!