2021-09-20
就嚟到自己生日 當然把握機會約朋友出去食好啲🥳平時路過呢間Pizza Pig 都好多人帶埋狗狗一齊食🐶裝修又靚又Chill 所以就bookmark左呢度黎開生日party🌟Ahi Tuna Tartare ($148)吞拿魚粒再加上新鮮嘅青瓜同埋牛油果 食落完全唔會有油膩嘅感覺脆片蓮藕亦都好特別同埋令到菜式嘅設計特別d係一個唔錯嘅starter😋 .🌟Premium Italian Cold Cuts & Assorted Italian Cheeses ($188)呢個cold cut and cheese board 都好抵食上面鋪滿左唔同種類嘅凍肉同埋芝士🧀 好似去酒店食自助餐咁我哋最鍾意圓轆轆嘅mozzarella cheese🥰好香牛奶味而且一啲都唔膩 配埋酸麵包同凍肉一齊食都好夾.🌟30“ Long Pizza ($368){Our specials - Signature Piggie, Smoked Salmon}餐廳叫得做Pizza Pig當然 Pizza就係主角!🍕呢個Pizza真係超級震撼🤯 有成30吋長 直情同張枱一樣咁長店員首先攞兩個筒放喺
平時路過呢間Pizza Pig 都好多人帶埋狗狗一齊食🐶
🌟Ahi Tuna Tartare ($148)
脆片蓮藕亦都好特別同埋令到菜式嘅設計特別d
係一個唔錯嘅starter😋
上面鋪滿左唔同種類嘅凍肉同埋芝士🧀 好似去酒店食自助餐咁
我哋最鍾意圓轆轆嘅mozzarella cheese🥰
好香牛奶味而且一啲都唔膩 配埋酸麵包同凍肉一齊食都好夾
🌟30“ Long Pizza ($368)
餐廳叫得做Pizza Pig當然 Pizza就係主角!🍕
店員首先攞兩個筒放喺枱面再晾呢個特長Pizza上去
至於Pizza嘅餡料都好豐富 配搭同調味都恰到好處😚
我尤其鐘意Signature Piggie 辣肉腸同其他配料都切到好細粒
令味道融和一齊 食起黎亦都唔會掉晒落街 真係好有心思
餐廳採用薄餅底 所以趁熱食味道更佳
🌟Prime Seafood Risotto ($198)
呢個意大利飯有濃濃嘅蕃茄味🍅
而且又配上唔同種類嘅海鮮 例如蜆、青口同蝦🍤
🌟Beef Cheek Risotto ($188)
另一個口味嘅意大利飯就有滿滿嘅牛肉汁
仲加上芝士同蕃茄 配埋腍到一絲絲嘅牛面頰 非常惹味
🌟Grilled USDA Black Angus Rib-eye Steak ($310)
牛扒煮得啱啱好 切起黎都見到肉質粉嫩🥩
食落仲有啲炭燒味 而且油脂分布都好均勻
好欣賞佢嘅配菜焗薯 好香牛油味
🌟Crispy Pork Knuckle ($308)
呢度嘅豬手都好有驚喜 不愧係pizza pig
大廚整到豬手嘅外皮好脆而豬肉亦都好滑🍖
加上少少芥末醬簡直係人間美食😋
🌟Sangria ($78)
見到西班牙水果酒就忍唔住點🍹
呢度除左有好常見嘅red wine sangria 之外仲有white 同pink
所用嘅酒同水果都會有分別 我試左個white都唔錯 味道幾清新
🌟Oreo Madness ($72)
甜甜嘅Oreo 奶昔亦都好香濃
就好似一邊食pizza 一邊食甜品 真係好夾
🌟Banana Nutella Pizza ($88)
正所謂食甜品有第二個胃 就算食左成張枱咁大嘅pizza 都食得落
我地甜品再食左個甜嘅pizza
餅底的確似係平日嘅薄餅餅底嘅味道
不過上面就係用左雜莓🫐、香蕉🍌、雪糕🍨同Nutella醬
🌟Tiramisu ($88)
呢度嘅Tiramisu 都好出色 甜度同埋酒嘅份量啱啱好
所以成個甜品好balance 為今餐畫上完美句號🍰