2012-08-01 72 瀏覽
今年生日,我除咗走到海洋公園之外;聽好友講,原來生日前後五天,可以免費到香港杜莎夫人蠟像館! 生日優惠多籮籮!我係7月20日生日,於是,擇了 ( 好日) 7月21日(星期六) 到山頂去杜莎夫人蠟像館睇蠟像! 好衰唔衰!當日34 度又撞正打1 號風球! 我係咪自討苦吃呢?喺上環食完 lunch 之後,出發去山頂! 為免搭巴士轉到暈!等一個鐘,終於搭到纜車上山頂! 上到山頂出凌霄閣門口先知打1 號風球! 真係唔好睇少1 號風球!喺山頂係好食風!起初!我打算買雪糕食!見咁大風,我條馬尾都吹到打橫! 加上突然烏雲密佈!我原先由山頂廣場頂影相,即刻跑到凌霄閣!恐怕隨時落大雨!當我走入凌霄閣,開始雷電交加! 我還企在扶手電梯口影閃電相!時間不早!快將 6:00 ! 係時候去目的地 ~ 杜莎夫人蠟像館!3 層蠟像館,行完一個鐘! 走出凌霄閣,地下完全濕哂!相信頭先一定落好大雨! 走到纜車站一看,龍尾都唔知喺邊度!都係食些少嘢先走! 見到近凌霄閣門口,有間 cafe <Jungle Juice>!可以買果汁、又有蛋糕、仲有我鐘意嘅蛋撻! 對面係太平山餐廳!環境真不錯!大家估吓山頂買一件
生日優惠多籮籮!

好衰唔衰!當日34 度又撞正打1 號風球!
我係咪自討苦吃呢?

喺上環食完 lunch 之後,出發去山頂!
為免搭巴士轉到暈!等一個鐘,終於搭到纜車上山頂!

上到山頂出凌霄閣門口先知打1 號風球!
真係唔好睇少1 號風球!喺山頂係好食風!
起初!我打算買雪糕食!見咁大風,我條馬尾都吹到打橫!
我還企在扶手電梯口影閃電相!

時間不早!快將 6:00 !
走到纜車站一看,龍尾都唔知喺邊度!都係食些少嘢先走!

對面係太平山餐廳!環境真不錯!
<Jungle Juice>
蛋糕、鬆餅
大家估吓山頂買一件蛋撻要幾錢?
咩話!我以為自己聽錯!蛋撻索價 $28!

我仲打算食件蛋糕 + 個蛋撻!見到咁貴!都嚇親!
蛋撻索價 $28!
乾脆買件蛋糕,食完走人!

士多啤梨芝士蛋糕 $28
士多啤梨果蓉及士多啤梨籽混合 jelly 香甜美味!鮮紅色相當奪目吸引!
芝士味道唔算濃郁,勝在夠軟滑!
薄薄嘅餅底不過不失!
士多啤梨芝士蛋糕
芝士味道唔算濃郁,勝在夠軟滑!
回程實在被超長人龍嚇怕!
冒住搭巴士落山轉到嘔!焗住搭巴士走!
咁又過咗一個難忘獨個兒旅程!
2012-07-21
<Jungle Juice>
蛋撻索價 $28!
蛋糕、鬆餅
士多啤梨芝士蛋糕