2020-05-16 1825 瀏覽
自從點心大戰揭起戰幔以來,得益的都是喜歡一盅兩件的朋友,好彩身邊有幾位仁兄肯陪我癲,食完一間又一間,今次「點心兵團」進擊九龍酒店的「龍逸軒」。同樣地,當時「限聚令」未出籠,朋友帶埋兩位無須返學既寶貝出席,成餐飯既平均年紀即刻拉抵至少10年。就算是中午特價時段,仍可以坐到走,真係好窩心,比起「逸東軒」一夠鐘就埋單,少了趕頭趕命的感覺。由於是34 周年,所以推出「34周年精選點心」,顧名思義,每款指定點心只是$34,當中當然有驚喜位。先講幾款必食。沙律醬蝦多士除了叉燒外,另一回本位,$34碟 ? 係酒店食我諗係一件既價錢,事實上炸得啱啱好,蝦膠緊扣麵包,咬落有種酥脆的口感,蘸點埋沙律醬就更可口。蜜汁叉燒$34竟然有脢頭叉燒,仲要童叟無欺,厚切6大件,邊位烤得有點焦香,少少肥肉好啱我,加上蜜味甜美,真係好啱配碗白飯。雪耳魚蓉羹絕對要推介比大家,不單止毫無腥味,魚蓉滑溜,雪耳加強了口感,好味。晶瑩鮮蝦餃賣相飽滿,餃皮擀得平均,隱約見到蝦肉色,蝦肉爽口彈牙,而且摺紋超過十條,絕無偷工減料。食完幾款相信已半飽,其實仲有好多。蟹籽蒸燒賣其實個人不太喜歡加入蟹籽,反而正正常常仲好,不過豬肉質地鬆軟,燒

先講幾款必食。

沙律醬蝦多士

蜜汁叉燒

雪耳魚蓉羹

晶瑩鮮蝦餃

食完幾款相信已半飽,其實仲有好多。

蟹籽蒸燒賣

其實個人不太喜歡加入蟹籽,反而正正常常仲好,不過豬肉質地鬆軟,燒賣皮又不會蒸至溶化。

蟹肉菜苗餃

菜苗餃皮比較厚,但餡料清新甜美。

上海小籠包

穩扎穩打,包皮沒有穿破,但肉汁可以再多一些。

時菜牛肉球

突然有少少回到過去感覺,因為好多年無見過用西洋菜墊底的做法,家陣九成以上都係擺腐竹,小部份會放紹菜,牛肉沒太多化學品蹂躪過,幾好。

醬皇蒸鳳爪

絕無蒸得過火,啜落去無話甩皮甩骨,醬汁份量恰好,少少辣幾惹味。

脆皮炸春卷

或者講全日最失色的點心,只差一線就變焦了。

XO 醬蘿蔔糕

切成丁方,賣相好睇好多,而且混和XO醬會好惹味。

是日廚師湯品

雖然是例湯,但好醇厚清甜。

鎮江肴肉

想不到前菜中有肴肉,層次分明,肉味香濃蘸點了陳醋味道更鮮。

白灼時蔬

灼得有點過火。

涼拌黑雲耳

作為前菜小食最好,清爽彈牙,正好挑起食慾。

海皇西施泡飯

材料足,蟹肉蝦仁不手軟,但湯水似乎太多,要快食,否則飯粒泡浸至發漲,影響口感。

四川担担麵

BB辣級數,好香麻醬味,麵條略嫌太腍,個人偏好有嚼口的質感。

乾炒牛河

夠鑊氣,亦乾身,但不喜歡灑上芝麻,配上辣醬食簡直是人間美味。

金菇銀芽炆伊麵

小小的一碗,份量恰好,伊麵炆得軟腍,好有宴會菜中的單尾feel。

其實就算一行6人,真係難以掃餐牌,單係點心已經有蠔皇叉燒包、香煎牛肉包、金勾鹹水角、松子素粉粿及、豉汁蒸排骨及竹笙上素卷無試。

仲有京式醬蹄、五香牛腱同埋玫瑰豉油雞

甜品類中的冰花雪耳燉萬壽果、生磨黑芝麻糊、香滑奶皇包及燕麥香芒卷已經要放棄。

加上澱粉質既翡翠嫩雞絲煨麵及雪菜火鴨絲炆米粉,實在有好多野無點到。

P.S : $34點心家陣已經推廣完畢,換上了更抵食既兩小時任點,周末折完大概$250左右,平日更抵,折完不到$210。