2011-09-05 42 瀏覽
一點鐘喺灣仔搵位食飯真係好辛苦,又要排隊,坐得又唔舒服,食野時間又短,重要加一服務費,所以都係外賣自取最化算。今日小弟揀左試食潮州野。手持一張新潮軒舊年所派發既外賣單,諗好要食個濕濕地,又有米氣o既蠔仔粥。打電話同個姐姐仔落單時,心想價錢應該會因最低工資而貴左啦,但意外地價錢冇變,重唔洗加盒錢添,cheap精XO仔o既心情頓覺興奮。姐姐仔叫我十分鐘後自取,在下計準時間,落到去果然已經準備好,加埋收錢找錢全套服務,絕對冇浪費客人半分鐘時間,效率真係高。方魚蠔仔肉碎粥:公司同事初時估計一碗粥o既份量為一隻大飯碗左右,應該食我唔飽。點知我攞到返公司,打開個盒,見倒咁多料,咁多米,同咁多湯,大家都話$38好抵食呀。大家小心睇熱呀!XO第一口差D辣親條脷。潮州粥好似泡飯咁,米比較硬身,所以唔可以食得多,容易滯住滯住。新潮軒個蠔仔粥雖然多飯,好彩足料同夠湯,比例掌握得好好,我個胃都冇投訴。蠔仔嫩滑肥美,肉碎唔嚡,整體唔油膩,味道唔會咸或腥,大家不妨一試。細食o既朋友可以考慮兩個人分一碗,再加碟滷水鵝送粥。(請留意:因為冇逗留喺菜館度食,所以唔可以為環境同衛生作公平評分。)

2011-09-05
外賣自取