2021-01-01 242 瀏覽
去荷里活廣場行街街,想話食返個下午茶,天氣好凍,唔想食麵包蛋糕咖啡嗰啲,就去咗呢間越棧嗰度食碗粉。$40一個下午茶餐,跟飲品,特飲加$4。食品選擇,香茅豬扒,雞翼,生牛肉之類的都有,全部都可以配湯檬/撈檬/金邊粉/飯。我揀咗一個胡椒豬肉金邊粉,配椰汁三色冰(走甜),冇錯,佢嘅椰汁三色冰竟然係可以走甜,即係佢嗰啲豆本身係冇用糖一齊煮,而後尾先至加糖水落去飲品度。雖然餐牌話下午茶係輕食份量,我就覺得同平時喺街食一碗越南粉係差唔多大,冇叫到扣底,我都食唔晒碗粉。胡椒豬肉我都係第一次食,佢同香茅豬扒有少少似,但係有好濃好香嘅胡椒味,都幾好食,值得一讚嘅係佢個湯底,牛骨湯底好清甜,食完又唔會覺得好口渴,$40响商場食個下午茶來講,算係交到貨。杯椰汁三色冰,真係有走甜,可惜啲豆就少得可憐,又多冰,椰汁味都幾淡,而且嗰啲紅豆綠豆同埋啫喱條全部都係好硬,未煲淋。

2021-01-01