2017-11-03 2775 瀏覽
喺門外排隊等入去食晏期間,聽到唔少路過的上班族OM話「呢度食齋架」,OL會講「入去睇吓有咩食」或者「揾日嚟試吓」。想知有咩食?我哋幾個出去自助餐區迫完一輪,帶咗唔同的食物組合返嚟。自助吧枱就喺舖頭中央,唔算大,放咗沙律(地中海沙律、已混醬的薯仔及蘋果沙律等)、熱食(煎釀三寶、釀豆卜、梅菜豆腐、豆卜燴冬瓜、甜酸素肉等)、黃薑飯、白飯、炒意粉、冷盤(皮蛋豆腐、卷物及口水素雞等)、炸物(春卷及番薯等)、湯、豆腐花同免雪「雪糕」。另有綠茶、檸檬水任飲。午巿高峰期,全場爆滿。行到埋枱已見煎釀三寶同釀豆卜沽清,等咗約10 至15 分鐘後,釀豆卜重新登場,煎釀三寶就始終無緣相見,改由炒青豆頂上。食客雖多,但大家都斯文揾食,有秩序地輪住攞食物,冇爭先恐後。口水素雞係全場最濃味的食物,超容易討好每個人的味蕾。如果覺得食物味淡,可以去調味架自行混醬配搭。免雪「雪糕筒」賣相靚,聰明如你齋睇顏色已可認出所用食材。食太多雪糕會好飽肚,淺嚐為妙。留意番,食客入門口後要「先付款,後開餐」,午巿每位68 蚊冇加一,用餐時限一個鐘,大人細路同價。外賣就58 蚊,店方會提供餐盒畀你,咁你就行埋枱攞食物帶走。餐具要自己行去

口水素雞

免雪「雪糕」

留意番,食客入門口後要「先付款,後開餐」,午巿每位68 蚊冇加一,用餐時限一個鐘,大人細路同價。外賣就58 蚊,店方會提供餐盒畀你,咁你就行埋枱攞食物帶走。餐具要自己行去攞,用餐後亦要自行將用過的餐具放回收集區,情況就好似學校飯堂咁,免加一係有原因。

喺試業階段,發現唔少有待改善的地方,尤其係回收餐具區的安排。嗰盤食物殘渣礙眼之餘,亦會令人擔憂店內衛生程度架。

口水素雞