2024-01-31
夜晚9 course set $ 688起, 選擇main course 後便會有前菜、甜品等另外八道餸。每個course都有默認選擇,可另外加錢upgrade。9 course set 既默認選項已經好好味同好夠飽。今次主菜選擇左牛腰扒,朋友選擇左風乾熟成牛臉頰。叫完set後會送上welcome drink,moscato 一杯。果味香濃但不易入口。係牛肉既好夥伴。餐前麵包係西班牙既麵包,外皮脆得黎有D煙韌,細嚼下會食到麵粉香。內部鬆軟。第一道前菜,魚子醬北海道吞拿魚他他伴芒果醬。魚肉味濃,加上魚子醬更咸鮮。伴上芒果醬有一種清新的風味。下一道是意大利傳統餐前小食,感覺係普普通通既芝士。基本既沙律🥗係凱撒沙律,特別既係煙肉除左脆仲有好強既煙燻肉味。白酒漬三文魚,魚子醬沒有太濃的味道。旁邊的檸檬泡沫亦淡味。三文魚有白酒的香甜。我地額外加左意大利生牛肉片。生牛肉本身應該腌製過,有少少Parma ham既味道。配埋芝士同醋,味道我都幾鍾意。但之後既first course亦有喱道菜,所以唔需要額外叫。法式慢煮鵝肝亦係額外加錢既。喱道菜係最好食既。睇相都知係有幾粉嫩,食落去軟到好似cream咁
下一道是意大利傳統餐前小食,感覺係普普通通既芝士。
法式慢煮鵝肝亦係額外加錢既。喱道菜係最好食既。睇相都知係有幾粉嫩,食落去軟到好似cream咁,肝味非常濃。入口即溶,個浸肝味既回韻非常正。配埋炸無花果解膩之餘,提升埋口感。
餐湯係雲吞蘑菇雞湯。侍應話經過三日嘅熬製而煮成。睇相可見湯色如茶,非常清。飲落先有雞味再有蘑菇味,味道亦非常濃。
First course係唔同既牛小食,味道由淡至濃。最近的是味道最淡,生牛肉卷。排第二的是和牛卷,味道平平。中間的是熟成牛肉片,與片內的配菜一起食,咸咸辣辣,開胃。好似jelly個道應該係牛肉濃湯凍。最後一道是蒸、燉、焗店內唔同牛肉部位的牛肉tart。牛肉口感多層次,配上酥皮非常滿足。
Main course 係牛腰扒。叫左主廚推薦既三成熟。外層焦脆而且係好薄一層,內裏又非常嫩。唔知係點樣煎到。
是日甜品係檸檬tart。喱樣唔係幾啱我口味,太酸澀。
生日店舖仲送左份神秘生日禮物!
總括黎講,餐廳出品係對得住個價錢。但市場睇落係更受落之前既平民扒房路線。星期一既晚市只有我地喱一台客,我估係因為地點,環境,名氣等因素。如果大家鐘意食牛扒,價錢又接受到可以一試。支持小店!