餐廳: 豚王 (PopCorn 1)
資訊:

2023-08-27 347 瀏覽
平時到豚王用膳,最鍾意自己選擇湯底濃度、拉麵的粗幼軟硬等,這天自己一個來 quick lunch 唔想用腦,決定試吓新嘢,八月期間限定 - 德島王拉麵 我未曾到訪日本四國的德島,但從網上資料得知德島拉麵特色在於濃厚的醬油豚骨湯,我覺得這次在豚王吃的拉麵湯底都幾濃,但唔算好咸,食麵掛汁一流 目測網上圖片日本的湯汁似乎更濃味,不過餐廳應該有遷就香港人口味,這個味道就算飲埋啲湯都唔會好口渴 另外,德島王拉麵並非配搭叉燒,而是滷五花腩肉,都幾爽口,份量又多,撈埋生雞蛋一齊食更加滑,麵條軟硬度適中,好易入口,幾分鐘就食完,滿足