2010-10-06
10月2日同朋友及佢屋企人去左西貢遊船河,遊完船河出返嚟搵嘢食啦,6點幾左右,本來諗住去朋友之前食過的海鮮酒家食海鮮的,但因太耐冇去所以搵唔到,唔知係咪已結業啦...跟住我地一路行下行下見到這間酒樓的招牌就睇下,竟然發現有一個800蚊8位海鮮餐喎,但酒樓入面冇咩人,都唔知得唔得.後尾諗住試下的心態入左嚟,我地都冇抱太大期望.我地一行八大一小叫個8海鮮餐啱啱好,於是就落單就左呢個餐啦.因為個餐等一個菜,其餘的都係海鮮所以就另叫多一個薑汁炒介蘭啦.等等等左超過半小時都未嚟喎..隔離寸係自己買海鮮入嚟整的,但佢地果d都嚟左幾樣,我地一樣都冇喎..跟住追下佢地啦,一追就出嚟啦.白灼游水蝦原來都好大碟架及都大隻喎,食落去仲好爽口及新鮮添,好味西蘭花鮮魷西蘭花好大棵,好爽,鮮魷都好多,ok呀椒鹽賴尿蝦好大隻架,好味呀,都爽口及多肉喎,味道唔算太咸,適中涼伴芝麻雞這個都幾特別,原來係冷盤,不過配料太多,雞肉則較少,有些西芹及甘笋絲,薄脆太多,不過都好味薑蔥焗花蟹份量都好多,脆卜卜架,好味及肉質都新鮮彈牙蒜蓉蒸元貝這個都好多粉絲,元貝都好大隻架,爽口彈牙呀清蒸海上鮮有兩條細細條的,魚肉都好滑身好味呀,
白灼游水蝦
原來都好大碟架及都大隻喎,食落去仲好爽口及新鮮添,好味
西蘭花鮮魷
西蘭花好大棵,好爽,鮮魷都好多,ok呀
椒鹽賴尿蝦
好大隻架,好味呀,都爽口及多肉喎,味道唔算太咸,適中
薑蔥焗花蟹
份量都好多,脆卜卜架,好味及肉質都新鮮彈牙
蒜蓉蒸元貝
這個都好多粉絲,元貝都好大隻架,爽口彈牙呀
清蒸海上鮮
有兩條細細條的,魚肉都好滑身好味呀,但d肉就少左d
蔥花蒸鮑魚
這個都好爽口,好味呀,細細隻易入口
甜品係杞子桂花糕,唔知點解唔係圓形的,有一邊少左一部份,但味道清甜好味,好香杞子味
另加的薑汁炒介蘭都好味,但係我地叫左例牌所以同其它餸比就叫細碟呀.
這個餐非常抵食呀,仲要份量都有番咁上下的,服務及食物質素都好好.