2018-10-16
之前朋友有帶過我黎鋸扒,知佢多左個午市自助餐,中意任飲任食既我梗係要黎試下以觀塘區黎講餐廳選址好易搵,就喺鱷魚恤隔離,行樓梯一上就係。餐廳裝修花左唔少心思,一如其名,樓梯兩旁掛滿充滿藝術風格既壁畫,一路行上去如同走進魔幻世界一樣。午市自助餐都只係$88加一,去邊搵?本身諗住質素會同價錢成正比,無諗過居然物超所值!!剩係主菜都有十幾款,亦有沙律、餐前小食、甜品,應有盡有,連酒店常見既 Parmesan cheese都有得任拎紅酒燉牛面肉(下),肉質鬆軟入味,完全唔韌,細問之下先知原來廚師預先慢煮左至少24小時雞翼(左上)隻隻都大大隻,夠入味。估唔到呢個價錢會有豬肋骨食,平時西餐半份都近兩舊水!豬肋骨焗得好軟稔,一切就開,厚肉唔係得骨,燒烤醬酸酸甜甜非常惹味。芝士煙肉焗西蘭花(上),西蘭花焗得好淋,唔會好生好硬,芝士份量足,啖啖都食到香口芝士味照燒雞扒(下),照燒汁好香,雞肉嫩滑,唔會太肥太多肥膏,女士實岩食龍脷柳(右上)新鮮,食到有海魚味,底下舖左薯蓉,幼滑得黎好香忌廉味。四款法國直送既酥餅,烘熱後非常酥脆鬆化,特別係火腿芝士酥同提子漩渦。後者中間夾左吉士同提子,同時食到奶香同莓果既酸甜
午市自助餐都只係$88加一,去邊搵?
本身諗住質素會同價錢成正比,無諗過居然物超所值!!
雞翼(左上)隻隻都大大隻,夠入味。
估唔到呢個價錢會有豬肋骨食,平時西餐半份都近兩舊水!
後者中間夾左吉士同提子,同時食到奶香同莓果既酸甜,味覺層次鮮明豐富。
火腿芝士酥芝士焗至微溶狀態,入口厚滑,配埋火腿既鹹香味道一絕
鮮果麵包盒,賣相好精緻,面頭既鮮果好清甜,特別係火龍果
裡面既麵包粒烘至鬆脆,仲淋左楓糖漿,食得出 廚師既心思同一絲不苛
黑松露野菌忌廉湯,忌廉味濃郁,略嫌蓋過黑松露嘅清香,但勝在麵粉同野菌份量調配得恰到好處,口感綿密有質感。
仲有自助飲品吧,奶茶咖啡仲有唔同既果茶,選擇繁多,總有一款岩心水。
$88絕對物超所值,而且質素有驚喜,希望呢個午市自助餐長做長有,一定個個禮拜黎食